Τρόπος ζωής και κιρσοί – Πώς σχετίζονται μεταξύ τους;

Τρόπος ζωής και κιρσοί – Πώς σχετίζονται μεταξύ τους;

Μοιραστείτε
αυτό το άρθρο!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Οι κιρσοί αποτελούν εκδήλωση μιας πολύ κοινής πάθησης που λέγεται «φλεβική ανεπάρκεια». Εκτός από την κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής του κάθε ατόμου και η εμφάνιση των κιρσών σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους. Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες αποτελούν τα πιο κοινά προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει κάποιος στα πόδια του. Οι παθήσεις αυτές δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές κατά την εμφάνισή τους αλλά αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Πώς επηρεάζει ο τρόπος ζωής την εμφάνιση κιρσών;

Η παρατεταμένη καθιστική ζωή όπως επίσης και η παρατεταμένη ορθοστασία δημιουργούν πρόβλημα στα πόδια. Όταν κάποιος κάθεται ή στέκεται όρθιος για μεγάλο χρονικό διάστημα δυσκολεύει  την ροή και την κυκλοφορία του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά,  με αποτέλεσμα το αίμα να συγκεντρώνεται στις φλέβες των ποδιών. Έτσι προκαλείται αυξημένη πίεση στις φλέβες αυτές και κατ’ επέκταση εξασθένιση («ανεπάρκεια») των βαλβίδων που περιέχουν.

Τα προβλήματα αυτά ξεκινούν από το γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο να κινείται. Όταν κινείται, μειώνονται επιπλέον και οι πιθανότητες για ακόμη πιο σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Πιθανά πρώτα συμπτώματα

Εάν υπάρχει η προδιάθεση να αποκτήσει κάποιος κιρσούς και ευρυαγγείες ενδέχεται να εμφανιστούν νωρίτερα κάποια συμπτώματα.

Σε αυτά συγκαταλέγονται:

  • Αίσθηση βάρους χαμηλά στο πόδι
  • Πόνοι στους μυς ή και κράμπες
  • Πόνος ο οποίος αυξάνεται όταν κάποιος κάθεται ή είναι όρθιος για πολλή ώρα
  • Κνησμός (χωρίς συνήθως ιδιαίτερη αιτία) γύρω από κάποια φλέβα
  • Εμφάνιση καφέ απόχρωσης στο κάτω μέρος των ποδιών
  • Εξάνθημα στο κάτω μέρος των αστραγάλων

Γυναίκες και Κιρσοί

Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κιρσούς στην ενήλικη ζωή τους. Δύο στις τρεις γυναίκες πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια και σχεδόν οι μισές από αυτές θα αναπτύξουν κιρσούς. Γι’ αυτό ευθύνονται  αφ’ ενός μεν γενετικοί παράγοντες (κληρονομικότητα), αφ’ ετέρου  η απαιτητική καθημερινότητα και φυσικά οι σύγχρονες δουλειές γραφείου, που  θέλουν την γυναίκα σε στατική θέση, για πολλές ώρες την ημέρα. Είναι ο ίδιος λόγος που οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε μακροχρόνιους πόνους στη μέση, μυϊκούς σπασμούς και μυοσκελετικά προβλήματα.

Υπάρχει Λύση;

Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές μέθοδοι οι οποίες μπορούν να διορθώσουν, ακόμη και να αποτρέψουν την εμφάνιση των κιρσών. Η εφαρμογή σύγχρονων ιατρικών θεραπειών (laser, ραδιοσυχνότητες -RF, σκληροθεραπεία με αφρό, μηχανοχημική σύγκλειση, κ.ά) μπορούν να προσφέρουν λύσεις, ανώδυνα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Φροντίστε τον εαυτό σας και απαλλαγείτε άμεσα από τους κιρσούς, οι οποίοι όχι μόνο είναι αντιαισθητικοί αλλά μπορούν να επιφέρουν σημαντικά  προβλήματα στην καθημερινή σας ζωή.

Εγγραφείτε στην λίστα μας!

Ενημερωθείτε για θέματα υγείας καθώς και νέα μας.

Διαβάστε επίσης:

Scroll to Top
Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Σε ποιο email μπορούμε να σας στείλουμε συμβουλές;

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Μπορούμε να σας στείλουμε το επόμενο άρθρο μας;

Θα σας στέλνουμε 1-2 emails τον μήνα με τις καλύτερες συμβουλές μας!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.