Φλεβίτιδα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Vein Therapy

Με τον όρο “φλεβίτιδα”, δηλώνεται ιατρικά η ύπαρξη φλεγμονής στις φλέβες.

Βέβαια ποτέ δεν δημιουργείται φλεγμονή σε μια φλέβα εάν δεν υπάρχει κάποια αιτία γι’ αυτό. Η πλέον συνήθης αιτία είναι η θρόμβωση, δηλαδή ο σχηματισμός θρόμβου μέσα στη φλέβα που προκαλεί αντιδραστικά φλεγμονή μέσα και γύρω από αυτήν (“θρομβοφλεβίτιδα”).

Στην Ελλάδα έχει εσφαλμένα επικρατήσει ο όρος “φλεβίτιδα” να είναι ταυτόσημος με τους κιρσούς, κάτι που δεν είναι σωστό.

Οι κιρσοί αποτελούν διατεταμένες φλέβες στα πόδια που δεν μπορούν να απομακρύνουν το αίμα από μέσα τους λόγω της φλεβικής ανεπάρκειας. 

Όσο όμως οι κιρσοί δεν έχουν πάθει θρόμβωση, δεν φλεγμαίνουν. 

Έτσι φλεβίτιδα (ή θρομβοφλεβίτιδα) θα πρέπει να χαρακτηρίζεται μόνον η κατάσταση εκείνη στην οποία οι φλέβες είναι θρομβωμένες.

Ενότητες

Πώς δημιουργείται η φλεβίτιδα;

Η φλεβίτιδα που σχετίζεται με τους κιρσούς είναι η συνηθέστερη μορφή φλεγμονής, από την οποία πάσχουν οι περισσότεροι ασθενείς κάθε χρόνο.

Υπό κανονικές συνθήκες, το αίμα ρέει μέσα στις φλέβες του ποδιού, ακόμα περισσότερο όταν αυτό βρίσκεται σε κίνηση.

Όταν όμως το πόδι βρίσκεται σε ακινησία και σε όρθια στάση, το αίμα έχει την τάση να κατεβαίνει (παλινδρομεί) προς τα κάτω λόγω της βαρύτητας, εμποδίζεται όμως από τις βαλβίδες.

Στους ανθρώπους με πρόβλημα φλεβικής ανεπάρκειας, οι βαλβίδες δεν λειτουργούν σωστά. H δυσλειτουργία αυτή οδηγεί στη διάταση των φλεβών δημιουργώντας έτσι κιρσούς.

Όταν το αίμα που λιμνάζει μέσα στους κιρσούς θρομβωθεί προκαλώντας φλεγμονή στις φλέβες, τότε η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως «θρομβοφλεβίτιδα» ή απλά «φλεβίτιδα.

Aγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Επειδή οι κιρσοί αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες φλεβίτιδας, η πρώιμη αντιμετώπισή τους με σύγχρονες θεραπείες, αποτρέπει αυτή την επόδυνη και μερικές επικύνδινη επιπλοκή.

- Dr. Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Ποιες αιτίες μπορεί να προκαλέσουν φλεβίτιδα;

Τα σημαντικότερα αίτια δημιουργίας φλεβίτιδας, όπως εντοπίζονται από έναν έμπειρο αγγειοχειρουργό είναι:

 • Η ύπαρξη κιρσών
 • Τραυματισμός ή κάποια κάκωση στο πόδι
 • Μεγάλη περίοδος ακινησίας του ασθενούς (όπως σε κάποια ασθένεια ή νοσηλεία του)
 • Τα πολύωρα ταξίδια (π.χ με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο)
 • Η ύπαρξη προδιάθεσης του οργανισμού να κάνει θρόμβους «Θρομβοφιλία»)
 • Η αφυδάτωση (προκαλεί υπεργλοιότητα του αίματος που γίνεται πιο παχύρευστο)
 • Η ύπαρξη άλλων παθήσεων (όπως καρκίνος, λύκος ή άλλες «παθήσεις του συνδετικού ιστού»)

Που μπορεί να οδηγήσει η φλεβίτιδα;

Πολλοί ασθενείς αγνοούν τα σημάδια και δεν επισκέπτονται τον αγγειοχειρουργό, πιστεύοντας ότι δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

Αν και συνήθως η θρομβοφλεβίτιδα παραμένει εντοπισμένη σε επιφανειακές φλέβες του ποδιού, αρκετές φορές έχει την τάση να επεκτείνεται και προς άλλες φλέβες τόσο προς τα επάνω όσο και προς το εσωτερικό του ποδιού.

Σε αυτή την περίπτωση οι θρόμβοι που δημιουργούνται μέσα στις φλέβες μπορεί να  αποσπασθούν και με τη ροή του αίματος να οδηγηθούν προς την καρδιά και τους πνεύμονες.

Αυτό προκαλεί μια σοβαρή και δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση ακόμα και για την ίδια τη ζωή του ασθενούς, που λέγεται «Πνευμονική Εμβολή».

Φλεβίτιδα - Αγγειοχειρουργός

Τι πρέπει να γνωρίζω για τη φλεβίτιδα

Επειδή ακριβώς η φλεβίτιδα παρερμηνεύεται πολύ εύκολα, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζουμε.

 • Η φλεβίτιδα προκαλείται από θρόμβους στο αίμα
 • Μπορεί να εντοπισθεί εύκολα από τον αγγειοχειρουργό.
 • Η διάγνωση γίνεται ανώδυνα με τη χρήση Υπερήχων (με το έγχρωμο Duplex – Triplex)
 • Τα συμπτώματα της φλεβίτιδας περιλαμβάνουν σημεία στα πόδια που είναι διογκωμένα ή σκληρά, επώδυνα, «ερεθισμένα» (κόκκινα) και ζεστά.
 • Συνήθως δεν πρόκειται για φλεγμονή που χρειάζεται λήψη αντιβιοτικών.
 • Η φλεβίτιδα μπορεί να οδηγήσει – σπανιότερα- σε Πνευμονική Εμβολή

Πως καταλαβαίνει κανείς ότι έπαθε φλεβίτιδα;

Η φλεβίτιδα «πονάει»! Ο ασθενής αισθάνεται σε  κάποιο ή κάποια σημεία του ποδιού να είναι πρησμένα, ερυθρά, επώδυνα ή και σκληρά.

Αμέσως θα πρέπει να αναζητήσει την εξέτασή του από ειδικό γιατρό.

Ο αγγειοχειρουργός, με την  κλινική εξέταση αλλά  και με την χρήση Υπερήχων, μπορεί εύκολα να διαγνώσει την φλεβίτιδα. Με τους Υπερήχους αφενός μεν θα εντοπίσει επακριβώς τα σημεία στα πόδια όπου εντοπίζεται η φλεβίτιδα, αφετέρου θα διαπιστώσει εάν αυτή επεκτείνεται και σε άλλες επιφανειακές φλέβες ή σε εσωτερικές φλέβες του ποδιού.

Εξασφαλίζεται έτσι η καταλληλότερη – ανά περίπτωση –θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής.

Επιπλέον, με τη βοήθεια των υπερήχων μπορεί να διαπιστωθεί η κύρια αιτία της φλεβίτιδας, (που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι κιρσοί).

Ο ασθενής έτσι θα μπορεί  να θεραπεύσει αυτή την αιτία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά και να αποφύγει μελλοντική φλεβίτιδα.

Πως μπορώ να προλάβω την φλεβίτιδα;

Κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα ίσως βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της φλεβίτιδας.

Πως θεραπεύεται η φλεβίτιδα;

Η φλεβίτιδα, εφόσον παραμένει εντοπισμένη και περιορισμένη σε έκταση μπορεί να αντιμετωπισθεί με φαρμακευτική αγωγή μόνο.

Συχνά όμως, όταν η θρόμβωση στις επιφανειακές φλέβες προχωράει προς τα πάνω, προς την βουβωνική περιοχή («ανιούσα θρομβοφλεβίτις») ο γιατρός μπορεί να συστήσει άμεση χειρουργική παρέμβαση ώστε να εμποδιστεί η επέκτασή της σε μεγαλύτερες φλέβες.

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Κόρινθος Vein Therapy Κέντρο Αγγειακών Θεραπειών

Ο ειδικός αγγειοχειρουργός είναι ο κατάλληλος γιατρός που θα μπορέσει να διαγνώσει σωστά το πρόβλημα και την έκτασή του και θα συστήσει την κατάλληλη και απαραίτητη θεραπεία που χρειάζεται ο ασθενής.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη θεραπεία της φλεβίτιδας είναι η πρόληψή της.

Και εφόσον η ύπαρξη κιρσών στα πόδια είναι η συχνότερη αιτία για την εμφάνιση θρομβοφλεβίτιδας σε αυτούς, η αποτελεσματική θεραπεία των κιρσών  αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αποφυγής αυτής της επώδυνης επιπλοκής τους.

Τα τελευταία χρόνια ιδίως, έχουν αναπτυχθεί, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας νέες σύγχρονες μέθοδοι ενδοαυλικής αντιμετώπισης των κιρσών που καθιστούν τη θεραπεία τους απλούστερη, γρηγορότερη, ασφαλέστερη και ανώδυνη.

Τέτοιες θεραπείες περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των κιρσών με Laser ή με Ραδιοσυχνότητες, την σκληροθεραπεία με Αφρό, την Μηχανοχημική σύγκλειση των φλεβών ή την συγκόλληση των φλεβών με Κόλλα.

Vein Therapy Μαρτυρίες Ασθενών
«Το πήρα αμέσως απόφαση να κάνω την θεραπεία με το laser. Ο κ. Λαμπίδης εμπνέει σεβασμό και πολύ εμπιστοσύνη. Ασχολήθηκε πραγματικά μαζί μου και με το πρόβλημά. Για την επέμβαση έχω να πω μόνο τα καλύτερα! Δεν κατάλαβα τίποτα!»
- Μανούρη Καλλιόπη

Η θεραπεία των κιρσών με Laser ιδίως, που κατέχει και την μεγαλύτερη εφαρμογή διεθνώς συνιστάται από τις μεγαλύτερες επιστημονικές εταιρείες (European Society of Vascular Surgery (ESVS), National Institute for Health and Care Excellence (NICE),  American College of Phlebologyως η πρώτη επιλογή για την θεραπεία των κιρσών.

O ασθενής κινητοποιείται αμέσως, δεν χρειάζεται παραμονή στο κρεβάτι ή στο Νοσοκομείο και επανέρχεται στις κανονικές του δραστηριότητες πολύ σύντομα. Εξαλείφεται έτσι αποτελεσματικά ο κίνδυνος δημιουργίας ή επανεμφάνισης αυτής της επώδυνης επιπλοκής των κιρσών όπως είναι η θρομβοφλεβίτιδα.
Δώστε μόνιμη λύση στο πρόβλημά σας.

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!

Δείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες που μπορείτε να μας επισκεφθείτε.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.