Θρόμβωση

Τι είναι, πως προκαλείται, και πως θεραπεύεται

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ενότητες

Τι είναι η θρόμβωση;

Θρόμβωση συμβαίνει όταν το αίμα πήζει (σχηματίζει θρόμβους) μέσα σε κάποια φλέβα.

Η θρόμβωση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φλέβα του σώματος όμως είναι πιο συχνή στις φλέβες των ποδιών γιαυτό αναφερόμαστε σε “θρόμβωση των κάτω άκρων”.

Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στις εσωτερικές φλέβες του ποδιού δεν είναι ορατοί από την επιφάνεια του δέρματος και αυτό κάνει την θρόμβωση να είναι τόσο επικίνδυνη.

Θρόμβωση

Ποιά είναι τα συμπτώματά της;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω εκτός από πόνο και οίδημα, το πόδι με θρόμβωση μπορεί να παρουσιάζει

  • Ερυθρότητα ή ευαισθησία
  • Ένα αίσθημα βάρους ή να παρουσιάζει μια διαφορετική αίσθηση από το υγιές
  • Θερμότητα

Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν και πυρετό. Είναι όμως πιθανό η θρόμβωση να μην εκδηλώνεται με κανένα σύμπτωμα ιδίως εάν είναι σε μικρές φλέβες!

depositphotos 109396772 stock photo thrombophlebitis in human leg 1

Ποια είναι τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση;

Για να θρομβωθεί το αίμα σε μια φλέβα θα πρέπει είτε να λιμνάζει μέσα της (όπως συμβαίνει όταν είμαστε ακίνητοι για πολύ ώρα όρθιοι ή σε καθιστή θέση) είτε να δημιουργηθεί κάποια κάκωση στο τοίχωμα της φλέβας.

Έτσι η καθιστική ζωή ή αρκετές φορές η παρατεταμένη κατάκλιση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην εκδήλωση μιας θρόμβωσης στα πόδια.

Άλλα αίτια μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Θρομβοφιλία, μια κληρονομική προδιάθεση στον οργανισμό να σχηματίζει θρόμβους
  • Κάπνισμα
  • Λήψη αντισυλληπτικών (ιδίως σε συνδυασμό με κάπνισμα)
  • Κάκωση στα πόδια
  • Καρκίνος

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από μια θρόμβωση;

Όταν δημιουργηθεί θρόμβωση, εμποδίζεται η φυσιολογική απορροή του αίματος από το πόδι με αποτέλεσμα συνήθως αυτό να πρήζεται.

Με την πάροδο του χρόνου ο οργανισμός “ξεμπλοκάρει” σταδιακά τις θρομβωμένες φλέβες – μια διαδικασία που ονομάζεται “επανασηραγγοποίηση”.

Θα παραμείνουν όμως, πολλές φορές για πάντα, υπολλείμματα παλαιών θρόμβων στο τοίχωμά τους, γεγονός που ευθύνεται για την αυξημένη πιθανότητα να ξαναδημιουργηθεί θρόμβωση σε αυτές τις φλέβες.

Μετά από μια θρόμβωση, οι βαλβίδες που περιέχονται φυσιολογικά μέσα στην φλέβα και εμποδίζουν την προς τα κάτω ροή του αίματος, καταστρέφονται με αποτέλεσμα το αίμα να παλλινδρομεί ελεύθερα προς το πόδι.

Η επιπλοκή αυτή της θρόμβωσης που ονομάζεται “μεταθρομβωτικό σύνδρομο”, προκαλεί μόνιμο πολλές φορές οίδημα στο πόδι που εάν παραμεληθεί μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε δημιουργία ελκών.

Ο σημαντικότερος κίνδυνος όμως μετά την δημιουργία θρόμβωσης στο πόδι είναι να αποσπαστεί τμήμα του θρόμβου και με την κυκλοφορία να φτάσει στην καρδιά και από εκεί στους πνεύμονες, μια σοβαρή επιπλοκή που λέγεται “πνευμονική εμβολή”.

Aγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Η πνευμονική εμβολή μπορεί να μην έχει συμπτώματα όταν είναι μικρή, αλλά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ασθενούς όταν είναι μαζική.

- Dr. Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Πως μπορεί να διαγνωσθεί η θρόμβωση και πως θεραπεύεται;

Η θρόμβωση στα πόδια μπορεί να διαγνωσθεί σχετικά εύκολα και γρήγορα με τη χρήση Υπερήχων (Triplex φλεβών), ιδίως από έμπειρους και εξειδικευμένους γιατρούς, αλλά και με ειδικές εξετάσεις αίματος.

Υπάρχουν όμως και άλλες εξετάσεις που μπορούν να αποκαλύψουν μια θρόμβωση όπως η φλεβογραφία, αν και σπάνια πια χρησιμοποιείται.

Diagnosis Thrombosis

“Η θρόμβωση απαιτεί πάντοτε επείγουσα και άμεση θεραπεία!”

Η χορήγηση αντιπηκτικών είτε σε ενέσιμη μορφή είτε σε χάπια, που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μετά την διάγνωση, θα περιορίσει την πιθανότητα επέκτασης της θρόμβωσης και θα συμβάλλει στην γρηγορότερη αποκατάστασή της.

Η θεραπεία με αντιπηκτικά θα πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον για 3 μήνες ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως εάν συνυπάρχει και πνευμονική εμβολή ή υποτροπιάζουσες θρομβώσεις, μπορεί να συστήσει ο γιατρός συνέχισή της για χρόνια.

Η χρήση ειδικής ελαστικής κάλτσας (διαβαθμισμένης συμπίεσης) στο πόδι με την θρόμβωση συμβάλλει στον περιορισμό του οιδήματος και της μείωσης της πιθανότητας για “μεταθρομβωτικό σύνδρομο”.

«Έπαθα θρόμβωση από τους κιρσούς μου αλλά είχα μία πολύ θετική εμπειρία με τον κ. Λαμπίδη και η θεραπεία κύλησε ομαλά. Είναι εξαιρετικός και υπεραναλυτικός. Τον συστήνω γιατί τον θεωρώ αξιόλογο και ειλικρινή σε όσα λέει.»

- Γλυκερία Παπαθανασίου

Σε εκτεταμένες θρομβώσεις που περιλαμβάνουν μεγάλες φλέβες με σημαντικό οίδημα του ποδιού που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο και το ίδιο το πόδι ίσως να χρειασθεί ακόμη και χειρουργική αφαίρεση των θρόμβων ή θρομβολυτική θεραπεία με ταυτόχρονη διόρθωση τυχόν φλεβικών στενώσεων.

Τέλος, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί η τοποθέτηση ειδικών “φίλτρων” στην κάτω κοίλη φλέβα (η κύρια φλέβα στην κοιλιά που οδηγεί το αίμα στην καρδιά) ώστε να αποτραπεί η πρόκληση μαζικής πνευμονικής εμβολής.

Δώστε μόνιμη λύση στο πρόβλημά σας.

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!

Δείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες που μπορείτε να μας επισκεφθείτε.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Scroll to Top

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.