Κάλτσες Διαβαθμισμένης Συμπίεσης

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ενότητες

Τι είναι οι ελαστικές κάλτσες;

Οι ελαστικές κάλτσες (ή όπως σωστότερα ονομάζονται, “ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης”) αποτελούν την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας αλλά και απαραίτητο συμπλήρωμα σε κάθε μορφής θεραπεία όλων των σταδίων αυτής της νόσου (όπως για παράδειγμα οι κιρσοί και ευρυαγγείες).

Οι ελαστικές κάλτσες είναι ένας απλός, ανώδυνος και οικονομικός τρόπος να βελτιωθούν τα συμπτώματα που οφείλονται στην χρόνια φλεβική νόσο και αποτελούν την λεγόμενη “συντηρητική θεραπεία”.

Aγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Οι ελαστικές κάλτσες είναι ένας απλός, ανώδυνος και οικονομικός τρόπος να βελτιωθούν τα συμπτώματα που οφείλονται στην χρόνια φλεβική νόσο και αποτελούν την λεγόμενη “συντηρητική θεραπεία”.

- Dr. Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Πως βοηθούν οι ελαστικές κάλτσες;

Οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης σφίγγουν τα πόδια με ένα διαβαθμισμένο τρόπο (περισσότερο στο κάτω μέρος του ποδιού και βαθμιαία λιγότερο στο πάνω μέρος του).

Βοηθούν έτσι στην απορροή του φλεβικού αίματος από τα πόδια προς τη καρδιά, μειώνουν το οίδημα που προκαλείται από τα υγρά που συσσωρεύονται στα πόδια μετακινώντας τα στα λεμφαγγεία (ένας ειδικός τύπος αγγείων των ποδιών που είναι επιφορτισμένος με την απομάκρυνση των υγρών από αυτά) ενώ προλαμβάνουν την δημιουργία θρόμβων στα πόδια.

Ελαστικές Κάλτσες - Αγγειοχειρουργός

Ποιά είναι τα οφέλη από την χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Η παρατεταμένη ορθοστασία ή η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να επιβαρύνουν ακόμη και φυσιολογικά πόδια αφού, λόγω της βαρύτητας, δυσκολεύουν την μετακίνηση των υγρών που συσσωρεύονται στο κάτω μέρος του σώματος, στα πόδια, προκαλώντας έτσι διάφορα συμπτώματα ή ενοχλήματα.

Πολύ περισσότερο, όταν συνυπάρχουν και φλεβικά προβλήματα όπου το φλεβικό αίμα δυσκολεύεται να προωθηθεί προς την καρδιά, τα ενοχλήματα που δημιουργούνται είναι πολύ πιο έντονα.

Οι ελαστικές κάλτσες μπορούν να ανακουφίσουν αυτά τα συμπτώματα αλλά και να βελτιώσουν προβλήματα που προκύπτουν όπως:

Πέρα όμως από την συνεισφορά στην θεραπεία ή βελτίωση των συμπτωμάτων αυτών, οι ελαστικές κάλτσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόληψη σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως τα αεροπορικά ταξίδια, η μακρόχρονη κατάκλιση λόγω ασθένειας, οι χειρουργικές επεμβάσεις συμβάλλοντας στην μείωση του κινδύνου για εν τω βάθει (ή εσωτερική) φλεβική θρόμβωση που αποτελεί μια σοβαρή, ακόμη και απειλητική για την ζωή, επιπλοκή.

elastikes kaltses

Είναι εύκολη η χρήση τους;

Ανάλογα με την περίπτωση και ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σας, οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης θα πρέπει να εφαρμόζονται όπως πρέπει και συνήθως για όσο διάστημα είστε όρθιοι/ες.

Αυτή είναι ίσως και η μεγαλύτερη πρόκληση στην χρήση τους, αν και με την ποικιλία των τύπων, των μεγεθών και των διαφόρων βαθμών συμπίεσης που διατίθενται σήμερα αλλά και με τους ποικίλους χρωματισμούς που πλέον διαθέτουν, μπορούν να χρησιμοποιούνται από ανθρώπους όλων των ηλικιών, εύκολα.

Τέλος υπάρχουν αρκετά μηχανικά βοηθήματα για την εύκολη και σωστή εφαρμογή τους στο πόδι ώστε να διευκολύνονται και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ή αυτοί που πάσχουν απο αρθρίτιδες.

Εγγραφείτε στην λίστα μας!

Ενημερωθείτε για θέματα υγείας καθώς και νέα μας.

Οι ελαστικές κάλτσες μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους;

Προσοχή! Οι άνθρωποι που εκτός από φλεβικά προβλήματα, πάσχουν και από σοβαρή αρτηριοπάθεια στα πόδια τους (δηλ. η παροχή αίματος προς τα πόδια είναι σημαντικά μειωμένη λόγω στενώσεων στις αρτηρίες τους) θα πρέπει να αποφεύγουν ή να χρησιμοποιούν με πολύ μεγάλη προσοχή τις ελαστικές κάλτσες και μόνο με την σύμφωνη γνώμη του ειδικού αγγειοχειρουργού.

Η συμπίεση που προκαλείται από τις κάλτσες στα πόδια αυτών των ασθενών μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο την παροχή αίματος δημιουργώντας σοβαρά αρτηριακά προβλήματα.

 
Δώστε μόνιμη λύση στο πρόβλημά σας.

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!

Δείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες που μπορείτε να μας επισκεφθείτε.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Scroll to Top

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.