Στένωση Καρωτίδας

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ενότητες

Τι είναι η στένωση καρωτίδας;

Οι καρωτιδικές αρτηρίες είναι τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα και οξυγόνο στον εγκέφαλο. Όταν αυτές οι αρτηρίες στενεύουν, αυτό ονομάζεται στένωση καρωτιδικής αρτηρίας. Η στένωση προκαλείται από την αθηροσκλήρωση. Η στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας είναι παρόμοια με τη στεφανιαία νόσο, κατά την οποία η συσσώρευση εμφανίζεται στις αρτηρίες της καρδιάς και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Η στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας μειώνει τη ροή του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή παροχή οξυγόνου για να λειτουργήσει. Ακόμη και μια σύντομη παύση στην παροχή αίματος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν μετά από λίγα μόλις λεπτά χωρίς αίμα ή οξυγόνο. Εάν η στένωση των καρωτιδικών αρτηριών γίνει αρκετά σοβαρή ώστε να εμποδίζεται η ροή του αίματος, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αίτια που την προκαλούν

Η συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων, γνωστές ως πλάκες, στις αρτηρίες που στέλνουν αίμα στον εγκέφαλο προκαλούν την στένωση καρωτίδας. Οι πλάκες είναι σώματα που περιλαμβάνουν χοληστερόλη, λίπος και κύτταρα του αίματος που σχηματίζονται στην αρτηρία. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

 

Οι καρωτιδικές αρτηρίες που είναι φραγμένες με πλάκες στενεύουν. Η απόφραξη των καρωτιδικών αρτηριών δυσχεραίνει την πρόσβαση του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο.

Aγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Η συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων, γνωστές ως πλάκες, στις αρτηρίες που στέλνουν αίμα στον εγκέφαλο προκαλούν την στένωση καρωτίδας.

- Dr. Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρωτιδικής νόσου περιλαμβάνουν:

 

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υπερβολική πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών μπορεί να τα αποδυναμώσει και να τα καταστήσει ευκολότερα επιδεκτικά βλάβης.
  • Κάπνισμα. Η νικοτίνη μπορεί να ερεθίσει την εσωτερική επένδυση των αρτηριών. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.
  • Διαβήτης. Ο διαβήτης μειώνει την ικανότητα επεξεργασίας των λιπών, δημιουργώντας μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και αθηροσκλήρωσης.
  • Υψηλά επίπεδα λιπαρών στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας και τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, βοηθούν στη συσσώρευση πλακών.
  • Οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος καρωτιδικής αρτηριοπάθειας είναι υψηλότερος εάν κάποιος συγγενής έχει αθηροσκλήρωση ή στεφανιαία νόσο.
  • Ηλικία. Οι αρτηρίες γίνονται λιγότερο εύκαμπτες και είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν όσο περνάει ο χρόνος.
  • Παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τις πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση, αθηροσκλήρωση και διαβήτη.
  • Άπνοια ύπνου. Τα επεισόδια διακοπής της αναπνοής τη νύχτα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Έλλειψη άσκησης. Η έλλειψη άσκησης οδηγεί σε καταστάσεις που μπορούν να βλάψουν τις αρτηρίες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Συμπτώματα που προκαλεί η στένωση καρωτίδας

Η στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κατάσταση  που συνήθως προκαλείται  από τη στένωση της καρωτίδας είναι κομμάτια της πλάκας (ή αιμοπετάλια που σχηματίζονται στην πλάκα) να μεταφέρονται στον εγκέφαλό. Το λεγόμενο “ισχαιμικό” εγκεφαλικό επεισόδιο, διακόπτει την παροχή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου. Όταν αυτή η απόφραξη είναι μόνιμη, τα εγκεφαλικά κύτταρα ή οι νευρώνες αρχίζουν να πεθαίνουν.

 

Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA) είναι ένα “μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο” που είναι μόνο μια προσωρινή απόφραξη μιας μικρής αρτηρίας του εγκεφάλου από πλάκα ή/και αιμοπετάλια. Για πολλούς ανθρώπους, ένα ΤΙΑ προηγείται ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Για αυτές τις καταστάσεις, είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο κύριος στόχος της θεραπείας της στένωσης της καρωτιδικής αρτηρίας είναι να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου. Αυτό ξεκινά με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις και σε περιπτώσεις που προκαλούν συμπτώματα TIA ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μια χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή για την αφαίρεση της πλάκας από την καρωτιδική αρτηρία μέσω μιας τομής. Εναλλακτικά, ο χειρουργός μπορεί να τοποθετήσει ένα στεντ μέσω μιας μεγάλης παρακέντησης με βελόνα και τελικά μέσω της αποφραγμένης αρτηρίας. Αυτό θα ανοίξει την αρτηρία στο κατάλληλο μέγεθός, ενώ θα απομακρύνει την πλάκα μακριά από τη ροή του αίματος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την στένωση καρωτίδας και συμβουλές για έγκαιρη πρόληψη, επικοινωνήστε με τον  αγγειοχειρουργό – αγγειολόγο κ. Κωνσταντίνο Λαμπίδη.

Δώστε μόνιμη λύση στο πρόβλημά σας.

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!

Δείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες που μπορείτε να μας επισκεφθείτε.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.