Σαφηνεκτομή

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ενότητες

Ανοιχτή Χειρουργική Θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία των κιρσών, γνωστή και ως “σαφηνεκτομή”, έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες για την αντιμετώπιση τόσο των μεγάλων επιφανειακών κιρσών όσο και των κεντρικών φλεβών (σαφηνείς φλέβες) που συνήθως τους τροφοδοτούν.

safinektomi

Πως γίνεται η σαφηνεκτομή;

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. 

Μέσω τομών που γίνονται αφενός μεν στη βουβωνική περιοχή αλλά και κάτω από το γόνατο ή κοντά στον αστράγαλο, απολινώνεται και αφαιρείται (εκριζώνεται) η μεγάλη σαφηνής φλέβα που αποτελεί τις περισσότερες φορές την αιτία δημιουργίας των κιρσών. 

Λόγω της φλεβικής ανεπάρκειας, μέσα σε αυτή την φλέβα το αίμα παλλινδρομεί προς τα κάτω με αποτέλεσμα να αυξάνεται η φλεβική πίεση στα πόδια και να προκαλείται διεύρυνση του αυλού της ή άλλων φλεβικών κλάδων της προκαλώντας έτσι τους κιρσούς.

Η επέμβαση της σαφηνεκτομής συνήθως συνδυάζεται με φλεβεκτομές, όπου μέσω μικρών τομών αφαιρούνται οι διευρυσμένες φλέβες τόσο στον μηρό όσο και στην κνήμη, ενώ οι τομές συγκλείονται είτε με ράμματα είτε με steri-strip (μικροφλεβεκτομές).

Aγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαμπίδης

H Σαφηνεκτομή, μετά την καθιέρωση των σύγχρονων μεθόδων θεραπείας των κιρσών, έπαψε να αποτελεί την επέμβαση πρώτης επιλογής για την πάθηση αυτή.

- Dr. Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Ποια είναι η αποκατάσταση ή οι επιπλοκές μετά την επέμβαση;

Η πλήρης επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητές του μπορεί να κυμαίνεται από μία έως και τέσσερις εβδομάδες (ή και περισσότερο μερικές φορές) ενώ οι συνήθεις επιπλοκές μετά την επέμβαση είναι σαφώς περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο αντιμετώπισης των κιρσών.

Τέτοιες μπορεί να είναι η δημιουργία αιματωμάτων ή και πόνου κυρίως κατά μήκος της φλέβας που εκριζώθηκε, μούδιασμα, υπαισθησία ή και πόνο που διαρκεί για καιρό από κάκωση του σαφηνούς νεύρου κατά τη διαδικασία της επέμβασης κυρίως γύρω από τον αστράγαλο, μόλυνση της κεντρικής βουβωνικής τομής ιδίως σε άτομα με σημαντικά μεγαλύτερο σωματικό βάρος.

Τέλος, η επανεμφάνιση κιρσών (υποτροπή) μετά από την επέμβαση της σαφηνεκτομής είναι μεγαλύτερη ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπεται και η αισθητική επιβάρυνση από τις τομές και την δημιουργία ουλών ιδίως στις γυναίκες.

Για όλους αυτούς τους λόγους η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των κιρσών τείνει να εγκαταλειφθεί ενώ προτιμώνται αλλοι πλέον σύγχρονοι τρόποι θεραπείας τους όπως η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με Laser (ΕndoVenousLaserAblation) ή ραδιοσυχνότητες (Radiofrequency Ablation) και η σκληροθεραπεία με αφρό.

 
Δώστε μόνιμη λύση στο πρόβλημά σας.

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!

Δείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες που μπορείτε να μας επισκεφθείτε.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Scroll to Top

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.