Κιρσοί

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Απαλλαγείτε από κιρσούς, εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα. Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Vein Therapy

Με περισσότερες από 4553 επιτυχείς επεμβάσεις και περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας ο αγγειοχειρουργός Dr. Κωνσταντίνος Λαμπίδης και η ομάδα του σας εγγυάται ένα άρτιο κλινικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Δείτε εδώ βίντεο μαρτυρίες από ασθενείς που μας εμπιστεύτηκαν.

Το παρακάτω άρθρο δημιουργήθηκε ώστε να δώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για όλα όσα πρέπει να ξέρετε σχετικά με το τι είναι οι κιρσοί και ποιος ο καλύτερος τρόπος να τους αντιμετωπίσουμε.

Ο αγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαμπίδης μας μιλάει για τα παρακάτω:

Ενότητες

Χρησιμοποιήστε τον παραπάνω πίνακα περιεχομένων σε περίπτωση που θέλετε να μεταβείτε στις ανάλογες ενότητες.

Όλοι θα έχουμε προσέξει στα πόδια κάποιων συνανθρώπων μας, σημεία με φουσκωμένα αγγεία κάτω από το δέρμα και τα οποία, εκτός των άλλων, προκαλούν συνήθως και σημαντική αισθητική ενόχληση.

Η δυσμορφία αυτή, αποτελεί πολλές φορές την κύρια αιτία που οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν θεραπεία για τους κιρσούς τους, (ή «φλεβίτις» όπως συνήθως λέγεται).

Οι κιρσοί αποτελούν εκδήλωση μιας πολύ κοινής πάθησης που λέγεται Φλεβική Ανεπάρκεια.

Υπολογίζεται πως δύο στις τρεις γυναίκες και ένας στους δύο άνδρες πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια ενώ οι μισοί περίπου από αυτούς, θα αναπτύξουν κιρσούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους. 

Οι κιρσοί αυξάνονται με την ηλικία τόσο σε συχνότητα εμφάνισης όσο και σε αριθμό.

Η κληρονομικότητα, το αυξημένο σωματικό βάρος, η εγκυμοσύνη, η παρατεταμένη ορθοστασία, έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ή επιδείνωση των κιρσών.

Όμως, τι είναι οι κιρσοί (φλεβίτιδα);

Με απλά λόγια…

Στις φλέβες μας έχουμε κάποιες βαλβίδες οι οποίες επιτρέπουν την δίοδο το αίματος μόνο προς μια κατεύθυνση, προς την καρδιά (“ανεπίστροφες βαλβίδες”).

Όταν αυτές οι βαλβίδες των φλεβών στα πόδια μας, οι οποίες προωθούν το αίμα προς τα επάνω δεν λειτουργούν σωστά, επιτρέπουν στο αίμα να παλινδρομεί προς τα πόδια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται διάταση στις φλέβες δημιουργώντας κιρσούς.

Κιρσοί - Αγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαμπίδης 1

Οι κιρσοί λοιπόν ή αλλιώς φλεβίτιδα όπως πολλές φορές αναφέρεται, είναι οι διατεταμένες, «φουσκωμένες» φλέβες που εντοπίζονται κάτω από το δέρμα των ποδιών και έχουν συνήθως οφιοειδή πορεία.

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα μπορείτε να δείτε την διαφορά στη «συμπεριφορά» μεταξύ μίας υγιούς φλέβας (αριστερά) και μίας φλέβας με χαλασμένη βαλβίδα που πρόκειται να δημιουργήσει κιρσούς (δεξιά).

Fleves-Animation-Final.gif

Μπορεί να απαντώνται στους μηρούς, στις γάμπες ή και στα δύο.

Όταν το δέρμα είναι πολύ λεπτό ή είναι πολύ επιφανειακές, μπορεί να εμφανίζονται με μπλε χρώμα.

Οι κιρσοί είναι εμφανείς μόνο στην όρθια θέση ενώ μειώνονται αισθητά ή εξαφανίζονται στην κατάκλιση.

Κιρσοί Αγγειοχειρούργός Αθήνα

Τι προκαλεί τους κιρσούς;

Για να καταλάβουμε τι προκαλεί τους κιρσούς, πρώτα πρέπει να κατανοήσουμε τα αίτια της φλεβικής ανεπάρκειας.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι κιρσοί αποτελούν εκδήλωση μιας πολύ κοινής πάθησης που λέγεται Φλεβική Ανεπάρκεια.

Ουσιαστικά η Φλεβική Ανεπάρκεια προκαλείται όταν αποτυγχάνουν οι φυσιολογικοί μηχανισμοί της ροής του αίματος στις φλέβες (δηλαδή ροή από τα πόδια προς την καρδιά) δημιουργώντας αυξημένη πίεση μέσα σε αυτές.

Τι είναι λοιπόν αυτό που προκαλεί αυτή την αύξηση της πίεσης μέσα στις φλέβες; Δύο είναι τα αίτια:

 1. Η καταστροφή ή δυσλειτουργία («ανεπάρκεια») των βαλβίδων (Πρωτοπαθής)
 2. Η απόφραξη των εσωτερικών φλεβών (όπως συμβαίνει στην θρόμβωση) που επίσης καταστρέφει τις βαλβίδες (Δευτεροπαθής)

Η Πρωτοπαθής ανεπάρκεια των βαλβίδων, αποτελεί το πιο συχνό αίτιο φλεβικής ανεπάρκειας και μπορεί να οφείλεται συνήθως σε:

 • γενετικά αίτια – κληρονομικότητα (ελαττωματικές βαλβίδες),
 • ορμονικά αίτια (π.χ κατά την εγκυμοσύνη), ή και
 • τραυματισμούς στα πόδια.

4 Ασκήσεις για να κρατήσετε μακριά τους κιρσούς!

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα σας στείλουμε το ebook στο email σας!

Ποια έιναι τα στάδια της φλεβικής αναπάρκειας;

…………………….

Έχουν συμπτώματα οι κιρσοί;

Οι κιρσοί τείνουν να μεγαλώνουν και να γίνονται πιο δύσμορφοι με την πάροδο του χρόνου, ενώ συνήθως μπορεί να προκαλούν:

 • βάρος στα πόδια,
 • φαγούρα (κνησμός),
 • μούδιασμα,
 • κράμπες ή και πόνο.
στα πόδια Αγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Μετά από κάκωση, ακόμη και ήπια, μπορούν να ματώσουν – ιδίως στους ηλικιωμένους ασθενείς, όπου το δέρμα τους είναι λεπτό και ευαίσθητο. 

Επιπλέον, η αυξημένη φλεβική πίεση στο πόδι από τους κιρσούς, πολλές φορές οδηγεί σε αλλοιώσεις του δέρματος που αρχικά μπορεί να προκαλέσουν υπέρχρωση στις κνήμες («καφέ» πόδια), ενώ μπορεί να οδηγήσουν και σε εμφάνιση πληγών («φλεβικά έλκη»).

Τα έλκη αυτά, που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τους ασθενείς, επουλώνονται πολύ δύσκολα και μόνο μετά από κατάλληλη θεραπεία.

Aγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Το 50% – 60% των γυναικών πάσχει από Φλεβική Ανεπάρκεια, ενώ μία στις δέκα γυναίκες από αυτές θα αναπτύξει τελικά κιρσούς.

- Dr. Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Θεραπεύονται οι κιρσοί και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος;

Η απάντηση είναι ασφαλώς «Ναι». Εάν αντιμετωπιστούν με τον σωστό τρόπο και από κάποιον ειδικό, η θεραπεία των κιρσών είναι απλή, γρήγορη, αποτελεσματική και κυρίως ανώδυνη!

Οι φλέβες από τη στιγμή που θα δημιουργήσουν κιρσούς δεν μπορούν πια να ξαναγίνουν φυσιολογικές!

Χάνουν μόνιμα την ικανότητά τους να λειτουργούν σωστά και να εξυπηρετούν την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά.

Επιβάλλεται έτσι η αντιμετώπισή τους.

Δυστυχώς πολλοί από τους ασθενείς που έχουν κιρσούς και παρουσιάζουν συμπτώματα παραμένουν χωρίς θεραπεία με αποτέλεσμα σε πολλούς να εμφανίζονται επιπλοκές που επιβαρύνουν την υγεία τους και δυσκολεύουν μόνιμα την καθημερινότητά τους.

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετές θεραπείες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση αυτού του τόσο κοινού προβλήματος, όπως:

Ο καλύτερος όμως και πιο αποδεδειγμένος τρόπος μέχρι στιγμής είναι η ενδοφλεβική θεραπεία με LASER (EVLA).

Με τη μέθοδο του laser μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν σχεδόν όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από κιρσούς στα πόδια.

Γιατί να επιλέξω την θεραπεία των κιρσών με laser;

H θεραπεία των κιρσών με laser αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αξιόπιστη αντιμετώπιση των κιρσών που εφαρμόζεται διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Σε σχέση με την παλιά κλασική χειρουργική επέμβαση (σαφηνεκτομή), τα αποτελέσματά της είναι εφάμιλλα ή και καλύτερα από αυτήν, ενώ παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα:

 • Δεν απαιτεί γενική αναισθησία με «διασωλήνωση»
 • Δεν δημιουργούνται τομές στα πόδια, δεν χρειάζονται ράμματα
 • Δεν υπάρχουν ουλές
 • Είναι σχεδόν ανώδυνη
 • Ο ασθενής σηκώνεται αμέσως μετά την επέμβαση
 • Δεν χρειάζεται νοσηλεία
 • Γρήγορη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες σε 2-3 μέρες

Ήδη βρισκόμαστε στην 4η γενιά laser κάτι που σημαίνει ότι η θεραπεία έχει εξελιχθεί σημαντικά εξασφαλίζοντας κορυφαία κλινική αποτελεσματικότητα (95-99%) όπως αποδεικνύεται από δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές της θεραπείας σε όλο τον κόσμο με ανώδυνη, ομοιογενή και ασφαλή τρόπο.

«Ο Αγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαµπίδης είναι από τους πρώτους που εφάρµοσε µε επιτυχία τη θεραπεία των κιρσών µε laser στην Ελλάδα έχοντας περισσότερα από 25 χρόνια εµπειρίας στο χώρο της Αγγειοχειρουργικής.»

Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με Laser εφαρμόζεται πολλές φορές σε συνδυασμό με μικροφλεβεκτομές οι οποίες αντιμετωπίζουν τους κιρσούς χωρίς τομές και χωρίς να αφήνουν ουλές, εξασφαλίζοντας ένα γρήγορο και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ινστιτούτο NICE (National Institute for Health and Care Excellence) της Μ. Βρετανίας στις Κατευθυντήριες Οδηγίες που εκδίδει όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κιρσών στα πόδια, προτείνει βάσει επιστημονικών δεδομένων σαν προτιμώμενες θεραπείες για αυτή την πάθηση, τις ενδοφλεβικές θερμικές θεραπείες των κιρσών (όπως είναι η θεραπεία με Laser).

Πηγή: “Varicose veins: diagnosis and management” – Guidance 1.3: “Assessment and treatment in a vascular service

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες πριν και μετά την θεραπεία κιρσών με Laser από ασθενείς που μας εμπιστεύτηκαν.

Γιατί να επιλέξω να θεραπεύσω τους κιρσούς μου;

Παρότι οι κιρσοί αποτελούν ένα πρόβλημα που δεν απειλεί συνήθως τη ζωή, εντούτοις μπορεί να δημιουργήσουν από ήπια έως σοβαρή δυσανεξία. Αυτή οφείλεται στα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω και που επιδεινώνονται με τα χρόνια.

Πέρα από τους ιατρικούς λόγους όμως, υπάρχουν και αισθητικοί λόγοι για τους οποίους καλό είναι να θεραπεύσουμε τους κιρσούς μας.

Αρκετοί ασθενείς που μας επισκέπτονται έχουν πολλές φορές απογοητευτεί από ψεύτικες υποσχέσεις διαφόρων «σκευασμάτων» ή «μαγικών αλοιφών» που τάχα εξαφανίζουν τους κιρσούς. Στην πραγματικότητα όμως, τους μόνους που ωφελούν είναι τις εταιρείες που τις διακινούν…

Υπάρχουν λοιπόν 3 κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε τους κιρσούς.

1. Οι κιρσοί έχουν συμπτώματα ή και πόνο.

Όπως προαναφέραμε, πολλές φορές τα πόδια πρήζονται από τους κιρσούς, ενώ τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν, κουρασμένα πόδια, αίσθημα βάρους, κράμπες, κνησμό, «ανήσυχα» πόδια, ή πόνο.

Στην πραγματικότητα αυτό που προκαλεί τον πόνο δεν είναι αυτές καθ’ αυτές οι φλέβες αλλά η αυξημένη πίεση του αίματος μέσα τους.

Οι ασθενείς συνήθως υποφέρουν στην καθημερινότητά τους και αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάζει δυσμενώς τον τρόπο ζωής τους ή την εργασία τους.

2. Οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο δέρμα ή και πληγές.

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν κιρσούς δεν φτάνουν στο στάδιο να αναπτύξουν πληγές (φλεβικά έλκη), εντούτοις οι περισσότερες πληγές που εμφανίζονται στα πόδια (κυρίως γύρω από τους αστραγάλους) προκαλούνται από τα ίδια αίτια που προκαλούν και τους κιρσούς (αυξημένη φλεβική πίεση).

3. Οι κιρσοί είναι αντιαισθητικοί.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι με κιρσούς έχουν σοβαρό πρόβλημα με την εμφάνιση των ποδιών τους.

Λόγο του ότι οι κιρσοί είναι αντιαισθητικοί, αποφεύγουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που εκθέτουν τα πόδια τους στη θέα των άλλων (όπως μπανιο στη θάλασσα).

Όλα τα παραπάνω είναι λόγοι για τους οποίους πρέπει να θεραπεύσουμε τους κιρσούς. 

Πολύ δε περισσότερο τώρα, που με τους σύγχρονους πλέον τρόπους θεραπείας (όπως είναι το Laser), μπορούν οι κιρσοί να αντιμετωπιστεί εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα και αποτελεσματικά.

Πως να επιλέξω τον κατάλληλο αγγειοχειρουργό

…………………..

«Φροντίστε τα πόδια σας»

Σε περίπτωση που έχετε κιρσούς και θέλετε να τους θεραπεύσετε, μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί μας ώστε να δούμε πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.

Στο Κέντρο Αγγειακών Θεραπειών “Vein Therapy”, αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις Κιρσών και Φλεβικής Ανεπάρκειας με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας, εξασφαλίζοντας πόδια υγιή και όμορφα.

Δώστε μόνιμη λύση στο πρόβλημά σας.

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!

Δείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες που μπορείτε να μας επισκεφθείτε.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Book Mock Up2 1

4 Ασκήσεις για να κρατήσετε μακριά τους κιρσούς!

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα σας στείλουμε το ebook στο email σας!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.