Καθετήρες
Για Αιμοκάθαρση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Vein Therapy

Με περισσότερες από 4123 επιτυχείς επεμβάσεις και περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας ο αγγειοχειρουργός Dr. Κωνσταντίνος Λαμπίδης και η ομάδα του σας εγγυάται ένα άρτιο κλινικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Δείτε εδώ βίντεο μαρτυρίες από ασθενείς που μας εμπιστεύτηκαν.

Ενότητες

Τι είναι οι καθετήρες αιμοκάθαρσης;

Οι καθετήρες που χρησιμοποιούνται για αιμοκάθαρση είναι εύκαμπτα σωληνάκια που
περιέχουν δύο παράλληλους αυλούς.

Τοποθετούνται σε κάποια μεγάλη φλέβα του σώματος, κατά προτίμηση στον λαιμό (σφαγίτιδα φλέβα) και το άκρο τους φθάνει σχεδόν έως την καρδιά.

Το άλλο άκρο τους βγαίνει έξω από το δέρμα όπου και χωρίζεται σε δύο σκέλη που οδηγούν το κάθε ένα σε έναν από τους δύο αυλούς του καθετήρα.

Ακολούθως τα δύο σκέλη του καθετήρα ενώνονται με το μηχάνημα του τεχνητού νεφρού.

Το ένα σκέλος (αρτηριακό) αναρροφά αίμα ενώ το άλλο (φλεβικό) επιστρέφει το αίμα στον ασθενή καθαρό.

Αιμοκάθαρση με φίστουλα

Πόσα είδη καθετήρων υπάρχουν;

Υπάρχουν και χρησιμοποιούνται δύο είδη καθετήρων αιμοκάθαρσης.

Οι προσωρινοί καθετήρες χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις όπου απαιτείται άμεση ένταξη του ασθενούς σε αιμοκάθαρση και δεν υπάρχει έτοιμη φίστουλα ή μόσχευμα.

Τοποθετούνται με μια μικρή επέμβαση με τοπική αναισθησία, υπό άσηπτες συνθήκες και πάντα με υπερηχογραφική καθοδήγηση, για την όσο το δυνατόν ανώδυνη τοποθέτησή τους. Αφού τοποθετηθούν, καθηλώνονται στο δέρμα με ράμματα ώστε να αποτραπεί η μετατόπισή τους.

Επειδή προβάλλουν από το δέρμα στο σημείο εισόδου τους στη φλέβα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μολυνθούν. Γι’ αυτό πρέπει να παραμένουν στον οργανισμό όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Αφαιρούνται εύκολα με την κοπή των ραμμάτων που τους συγκρατούν.

Οι μόνιμοι καθετήρες χρησιμοποιούνται κυρίως όταν χρειάζεται μόνιμη αιμοκάθαρση και δεν υπάρχει ή έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες για φίστουλα ή μόσχευμα. Τοποθετούνται επίσης και στις περιπτώσεις που η κατάσταση του ασθενούς είναι ιδιαίτερα επιβαρυμμένη ώστε να μην επιδέχεται τη δημιουργία άλλης αγγειακής προσπέλασης.

Εισάγονται όπως και οι προσωρινοί με υπερηχογραφική καθοδήγηση, αλλά τοποθετούνται χειρουργικά κάτω από το δέρμα ακολουθώντας μια πορεία λίγων εκατοστών και εξέρχονται μακριά από το σημείο εισόδου τους στην φλέβα. Αυτό τους καθιστά πιο ανθεκτικούς στην μόλυνση απ’ ότι οι προσωρινοί καθετήρες, γι’ αυτό και μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθηλώνονται από μόνοι τους κάτω από το δέρμα με τη βοήθεια μιας μικρής υφασμάτινης λωρίδας από Dacron που τους περιβάλλει ώστε να μην μετατοπισθούν. Εάν χρειασθεί να αφαιρεθούν, αυτό γίνεται επίσης με μια μικρή χειρουργική επέμβαση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των καθετήρων;

Έχει μειονεκτήματα η χρήση καθετήρων;

Παρά τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν οι καθετήρες στη χρήση τους, έχουν και
αρκετά μειονεκτήματα που τους καθιστούν ως την τελευταία επιλογή αγγειακής
προσπέλασης.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δώστε μόνιμη λύση στο πρόβλημά σας.

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!

Δείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες που μπορείτε να μας επισκεφθείτε.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Scroll to Top

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.