Νεφρική Ανεπάρκεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Vein Therapy

Με περισσότερες από 4123 επιτυχείς επεμβάσεις και περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας ο αγγειοχειρουργός Dr. Κωνσταντίνος Λαμπίδης και η ομάδα του σας εγγυάται ένα άρτιο κλινικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Δείτε εδώ βίντεο μαρτυρίες από ασθενείς που μας εμπιστεύτηκαν.

Ενότητες

Τι είναι η νεφρική ανεπάρκεια;

Νεφρική Ανεπάρκεια ή Χρόνια Νεφρική Νόσος ονομάζεται η προοδευτική απώλεια της λειτουργίας των Νεφρών στο σώμα μας η οποία όταν φθάσει σε ένα «οριακό» σημείο
μπορεί να απειλήσει και την ζωή μας, γι’ αυτό και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Για να καταλάβουμε όμως πλήρως την ασθένεια αυτή, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πως κυκλοφορεί φυσιολογικά το αίμα και πως φθάνει στα νεφρά…

Πως κυκλοφορεί φυσιολογικά το αίμα και πως φθάνει στα νεφρά

Ο οργανισμός μας έχει δύο ειδών αγγεία μέσα στα οποία κυκλοφορεί το αίμα σε ολόκληρο το σώμα.

Τις αρτηρίες και τις φλέβες.

Οι αρτηρίες ξεκινούν από την καρδιά με την αορτή (που αποτελεί την μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος), η οποία καθώς διατρέχει το σώμα διακλαδίζεται σταδιακά σε όλο και μικρότερες αρτηρίες.

Φλέβα και Αρτηρία - Αγγειοχειρουργός

Προοδευτικά οι αρτηρίες καταλήγουν στα αρτηρίδια και τα τριχοειδή αγγεία τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.

Ταυτόχρονα όμως τα κύτταρα αποβάλλουν μέσα στο αίμα των τριχειδών και όλες εκείνες τις ουσίες που δημιουργούνται ως απόβλητα από την λειτουργία τους.

Από εδώ ξεκινάει το αίμα την αντίστροφη πορεία με τα τριχοειδή αγγεία να σχηματίζουν τα φλεβίδια που ενώνονται προοδευτικά σε όλο και μεγαλύτερες φλέβες επιστρέφοντας το αίμα στην καρδιά.

Τελικά σχηματίζονται δύο μεγάλες φλέβες, η άνω και η κάτω κοίλη φλέβα που ενώνονται με την καρδιά στην οποία θα διοχετεύσουν το φτωχό πια σε οξυγόνο και γεμάτο με άχρηστες και βλαπτικές ουσίες αίμα.

Η καρδιά με τη σειρά της θα στείλει το αίμα αυτό στους πνεύμονες ώστε να εμπλουτισθεί εκ νέου με οξυγόνο, αλλά και στους νεφρούς όπου θα αποβάλλει τις βλαβερές του ουσίες (οι οποίες θα απομακρυνθούν από τον οργανισμό με τα ούρα) ξεκινώντας ένα νέο κύκλο τροφοδοσίας του οργανισμού με αίμα.

Ο ρόλος των νεφρών είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Καθώς λειτουργεί ο οργανισμός, παράγονται από τα κύτταρά μας απόβλητες ουσίες που ελευθερώνονται στο αίμα.

Τα νεφρά λειτουργούν σαν «φίλτρα» που αποβάλλουν αυτά τα τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού, αλλά ρυθμίζουν και την ισορροπία του νερού και των χημικών στοιχείων
του σώματος, αποβάλλοντας την περίσσειά τους με τα ούρα.

Επιπλέον συμμετέχουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, βοηθούν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρούν υγιή τα οστά και την καρδιά.

Νεφρεκή Ανεπάρκεια - Αγγειοχειρουργός

Όταν η Νεφρική ανεπάρκεια φθάσει σε προχωρημένο στάδιο, αρχίζουν και συσσωρεύονται

σε επικίνδυνο βαθμό στο σώμα μας βλαβερές ουσίες, ηλεκτρολύτες και νερό επηρεάζοντας την λειτουργία του.

Κατηγοριοποιείται σε 5 στάδια, που βασίζονται στη μέτρηση της ικανότητας του νεφρού να
διηθεί το αίμα (GFR – Glomerulal Filtration Rate).

Aγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της ΧΝΝ είναι πολύ ήπια και συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά. Είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα!

- Dr. Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Στα αρχικά στάδια της νεφρικής ανεπάρκειας δεν παρατηρούνται κάποια συμπτώματα και το πρόβλημα μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο από εξέταση αίματος που γίνεται τυχαία (check-up) ή για κάποιο άλλο λόγο.

Όταν η νεφρική ανεπάρκεια προκαλέσει συμπτώματα, συνήθως η λειτουργία των νεφρών έχει πλέον επηρεασθεί σημαντικά.

Η θεραπεία της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου στο 2ο και 3ο στάδιο, αποσκοπεί στο να επιβραδύνει την καταστροφή των νεφρών διορθώνοντας κατά το δυνατόν όλες εκείνες τις
αιτίες που την προκαλούν.

Η εξέλιξη της νεφρικής ανεπάρκειας σε Τελικό Στάδιο θεωρείται σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο εάν δεν αντικατασταθεί άμεσα η λειτουργία των κατεστραμμένων νεφρών.

Αυτό γίνεται είτε με τη βοήθεια ενός εξωτερικού μηχανήματος («Τεχνητός Νεφρός») που θα αναλάβει τον ρόλο του καθαρισμού του αίματος μέσω μιας περιοδικής διαδικασίας που
λέγεται «αιμοκάθαρση», είτε με «Περιτοναϊκή κάθαρση», είτε τέλος με μια «μεταμόσχευση».

Αιμοκάθαρση - Νεφρική Αναπάρκεια

Πόσο συχνή είναι η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια;

Από μελέτες που έχουν γίνει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη φαίνεται ότι το 10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από αυτήν, συνήθως χωρίς να το γνωρίζουν.

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος όπως αναφέρθηκε, είναι μια πρόδρομη κατάσταση όπου οι νεφροί
έχουν υποστεί πλέον μια βλάβη που δεν τους επιτρέπει να λειτουργούν σωστά και να αποβάλλουν έτσι όλες τις άχρηστες ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα μας, να ρυθμίζουν
το ισοζύγιο υγρών του οργανισμού, να παράγουν διάφορες ορμόνες κ.α. διατηρώντας μας
υγιείς.

Εάν δεν γίνει έγκαιρα διάγνωση ώστε να προλάβουμε ή να επιβραδύνουμε την εξέλιξή της, προοδευτικά θα καταλήξει σε «Νεφρική Ανεπάρκεια Τελικού σταδίου» και θα χρειασθεί
συνήθως αιμοκάθαρση για την υποκατάσταση της λειτουργίας των Νεφρών.

Δυστυχώς ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από ΧΝΝ αυξάνεται συνεχώς και υπολογίζεται πως μέχρι το 2030 ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση θα φτάσει τα 5.4 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο , περίπου διπλάσιο απ’ ότι το 2010.

Στην Ελλάδα έως και το 2019, περισσότεροι από 15.000 συνάνθρωποί μας υποβάλλονται σε θεραπεία για την Νεφρική Ανεπάρκεια ενώ από αυτούς, περισσότεροι από 11.500 κάνουν αιμοκάθαρση σε Τεχνητό Νεφρό.

«Εξαιρετικός επιστήμονας και συγκροτημένος άνθρωπος. Σου εμπνέει εμπιστοσύνη, είναι λεπτολόγος και αισθάνεσαι τη σιγουριά ότι κάνει το καλύτερο για τον ασθενή του. Συγχαρητήρια κ. Λαμπίδη.»

- Χρήστος Ρουμελιώτης

Πως προκαλείται η Νεφρική Ανεπάρκεια; (αιτίες)

Η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια προκαλείται όταν κάποια ασθένεια ή ιατρική κατάσταση προκαλέσει βλάβη στην λειτουργία των νεφρών οδηγώντας προοδευτικά, σε μήνες ή χρόνια, στην έκπτωση της λειτουργίας τους.

Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτή την νεφρική βλάβη είναι:

Νεφρική Ανεπάρκεια Αγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Πέρα από τις αιτίες όμως που προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια, υπάρχουν και παράγοντες (παράγοντες κινδύνου) που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να προκληθεί νεφρική
βλάβη.

Έτσι, εκτός του Διαβήτη και της Υπέρτασης, τέτοιοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Τι συμπτώματα μπορεί να συνοδεύουν τη Νεφρική Ανεπάρκεια;

Συχνά η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια δεν προκαλεί συμπτώματα έως ότου έχει προκληθεί σημαντική βλάβη στα νεφρά.

Στα προχωρημένα στάδια της νόσου η Νεφρική βλάβη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αλλά και σημεία στον οργανισμό που μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Θεραπεύεται η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια;

Από την στιγμή που θα ξεκινήσει η έκπτωση της Νεφρικής Λειτουργίας, για κάποιον από τους λόγους που προαναφέρθηκαν, συνήθως είναι προοδευτικά επιδεινούμενη.

Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια μέχρι να φθάσει στο τελικό στάδιο και να χρειάζεται θεραπεία συνήθως με αιμοκάθαρση.

Είναι σημαντικό και πρέπει να φροντίζουν όλοι, πριν φθάσει ο ασθενής να κάνει αιμοκάθαρση, να προετοιμασθεί με τη δημιουργία μιας κατάλληλης «αγγειακής προσπέλασης» (έναν τρόπο δηλαδή μέσω του οποίου το αίμα θα μεταφέρεται στο μηχάνημα του Τεχνητού Νεφρού). Η αγγειακή αυτή προσπέλαση θα πρέπει, αφού ωριμάσει, να είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί για την διενέργεια αιμοκάθαρσης.

Αγγειακή προσπέλαση με φίστουλα

Φίστουλα - Αγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Η πλέον συνήθης αλλά και καλύτερη αγγειακή προσπέλαση είναι η Φίστουλα που περιλαμβάνει την χρησιμοποίηση των ίδιων των αγγείων του οργανισμού για τη δημιουργία ενός νέου αγγείου για την λειτουργία της αιμοκάθαρσης. Όταν δεν υπάρχουν κατάλληλα αγγεία για να δημιουργηθεί Φίστουλα, μπορούμε συνήθως να χρησιμοποιήσουμε ένα Μόσχευμα ως τεχνητό αγγείο που θα επιτελεί τον ίδιο σκοπό με την φίστουλα στην αιμοκάθαρση.

Τέλος όταν τα αγγεία σε κάποιον ασθενή δεν είναι κατάλληλα για τη δημιουργία μιας εκ των δύο προηγούμενων αγγειακών προσπελάσεων, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ενός Κεντρικού Φλεβικού Καθετήρα.

Αυτός είναι ένας εύκαμπτος σωλήνας που εισάγεται σε κάποια μεγάλη φλέβα του οργανισμού, (συνήθως στον λαιμό) και δίνει την δυνατότητα αιμοκάθαρσης άμεσα (δεν απαιτεί περίοδο ωρίμανσης).

Δώστε μόνιμη λύση στο πρόβλημά σας.

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!

Δείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες που μπορείτε να μας επισκεφθείτε.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Scroll to Top

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.