Φλεβικά Έλκη

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ενότητες

Τα φλεβικά έλκη (ή άτονα φλεβικά έλκη) είναι πληγές που εντοπίζονται στο κάτω μέρος του ποδιού, κυρίως γύρω από τους αστραγάλους.

Η βάση της πληγής είναι συνήθως κόκκινη και καλύπτεται απο κίτρινο ινώδη ιστό. Το σχήμα του είναι ακανόνιστο και η γύρω επιδερμίδα συχνά είναι μολυσμένη και πρησμένη.

Φλεβικά Έλκη

Ποιά είναι τα αίτια που προκαλούν φλεβικά έλκη;

Τα φλεβικά έλκη οφείλονται κυρίως σε παραμελημένες καταστάσεις χρόνιας φλεβικής στάσης (το αίμα λιμνάζει μέσα στις φλέβες).

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να δυσκολέψουν την απομάκρυνση του αίματος από τα πόδια και να προκαλέσουν λίμναση του αίματος μέσα στις φλέβες.

Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι:

  • Η φλεβική ανεπάρκεια (στις επιφανειακές ή στις εσωτερικές φλέβες του ποδιού) που προκαλείται είτε από αδυνατισμένες φλέβες είτε από δυσλειτουργούσες ή κατεστραμένες βαλβίδες που περιέχονται μέσα στις φλέβες.
  • Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (εσωτερική), που προκαλείται όταν το αίμα θρομβωθεί (πήξει) μέσα στις εσωτερικές φλέβες του ποδιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των βαλβίδων των φλεβών που έχουν θρομβωθεί.
  • Διάφορες διαταραχές της πήξης.

Ετσι το αίμα αδυνατεί να απομακρυνθεί από τα πόδια, αυξάνοντας την φλεβική πίεση σε αυτά.

Με την πάροδο του χρόνου προκαλούνται κυκλοφορικές διαταραχές τέτοιες που οδηγούν σε αλλαγές αλλά και καταστροφή του δέρματος που οδηγούν τελικά στην εμφάνιση των ελκών στα πόδια.

Ποιά είναι η θεραπεία των φλεβικών ελκών;

Για να θεραπευθούν τα φλεβικά έλκη απαιτείται από την πλευρά του ασθενούς υπομονή, συνεργασία με τον γιατρό αλλά και συμμόρφωση στις υποδείξεις του ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η θεραπεία αποσκοπεί αφενός μεν στην διόρθωση των αιτίων που προκαλούν τα φλεβικά έλκη και αφετέρου στη μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής που υπάρχει στο πόδι, στη φροντίδα του δέρματος που περιβάλλει το έλκος, στην ευόδωση της επούλωσης και βέβαια στην αποτροπή δημιουργίας νέων ελκών.

  • Θεραπεία σύσφιξης του ποδιού. Αποτελεί το πιο βασικό μέτρο για την βελτίωση της φλεβικής κυκλοφορίας και την αντιμετώπιση της φλεβικής στάσης και κατ’ επέκταση των φλεβικών ελκών. Εφαρμόζεται είτε με ειδικούς επιδέσμους (ελαστικούς ή ανελαστικούς) σε ένα ή και περισσότερα στρώματα, είτε με ελαστικές κάλτσες (ή καλσόν) διαβαθμισμένης συμπίεσης, συνήθως υψηλής πίεσης – classII ή classIII.
  • Χορήγηση αντιβιοτικών τοπικά ή από το στόμα για να αντιμετωπισθεί η μόλυνση με μικρόβια στο έλκος, εφόσον υπάρχει
  • Χορήγηση αντιπηκτικών ή αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων για να αποφευχθεί η θρόμβωση ή για την αντιμετώπισή της.
  • Τοπικά επιθέματα μπορούν να εφαρμοσθούν για να μειώσουν ή αποτρέψουν την πιθανή επιμόλυνση της πληγής, να ανακουφίσουν και να βοηθήσουν στην επούλωση του έλκους.

Αντιμετώπιση των αιτίων που προκαλούν το φλεβικό έλκος όταν είναι εφικτό με:

Ιδιαίτερη σημασία έχει εκτός από το να μάθει ο ασθενής να περιποιείται σωστά την πληγή του, να υιοθετήσει έναν καλύτερο και υγιέστερο τρόπο ζωής που θα βοηθήσει αποτελεσματικά όχι μόνο στην επούλωση του φλεβικού έλκους αλλά και στην αποτροπή δημιουργίας νέου.

Η άσκηση, ιδιαίτερα το περπάτημα βοηθάει πολύ τους ασθενείς με φλεβικό έλκος.

Η τοποθέτηση των ποδιών πιο ψηλά κατά την ξεκούραση ανακουφίζει και βελτιώνει την φλεβική στάση.

Η υγιεινή διατροφή, η ρύθμιση του βάρους και η διακοπή του καπνίσματος συμβάλλουν στην υγεία του οργανισμού και κατ’ επέκταση στη διαδικασία επούλωσης του φλεβικού έλκους.

Τέλος η ρύθμιση και αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων ή ασθενειών όπως ο διαβήτης, η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια ή οι κιρσοί, θα βοηθήσει σημαντικά στην αποφυγή δημιουργίας φλεβικού έλκους.

«Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε αυτή την θεραπεία η εφαρμογή της σε ασθενείς που πάσχουν ταυτόχρονα και από αποφρακτική αρηριοπάθεια στα πόδια τους. Σε αυτούς τους ασθενείς η υπερβολική σύσφιξη μπορεί να περιορίσει περαιτέρω την αρτηριακή κυκλοφορία και να επιδεινώσει την παροχή αίματος στα πόδια.»

Δώστε μόνιμη λύση στο πρόβλημά σας.

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!

Δείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες που μπορείτε να μας επισκεφθείτε.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Scroll to Top

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.