Κιρσοί

Συχνές Ερωτήσεις

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε μία σειρά από συχνές ερωτήσεις που λαμβάνουμε από τους ασθενείς μας!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Γενικά

Τι είναι οι κιρσοί;

Κιρσοί είναι οι διατεταμένες εκείνες φλέβες συνήθως μπλέ χρώματος που έχουν ελικοειδή πορεία οι οποίες συναντώνται κάτω από το δέρμα των ποδιών. Προκαλούνται από την συσσώρευση του αίματος μέσα στις φλέβες που με την πάροδο του χρόνου φουσκώνουν, πρήζονται, και αρχίζουν και δημιουργούν εξογκώματα.

Προτείνουμε να διαβάσετε επίσης...

Πότε πρέπει να θεραπεύσω τους κιρσούς μου;

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε τους κιρσούς σας τόσο πιο γρήγορα θα ωφεληθείτε από τη θεραπεία τους και την απαλλαγή σας από τη φλεβική ανεπάρκεια.

Είναι λάθος να εκφοβίζονται οι ασθενείς πιέζοντάς τους να αντιμετωπίσουν «επειγόντως» τους κιρσούς τους, μιας και αυτοί έχουν συνήθως βραδεία εξέλιξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους παραμελεί κανείς ακόμα και αν δεν έχουν συμπτώματα. Κι αυτό γιατί παρά τη βραδεία εξέλιξή τους η επιβάρυνση του ποδιού είναι συνεχής. 

Επιπλέον υπάρχει, μικρή μεν αλλά υπαρκτή, πιθανότητα μιας επιπλοκής που λέγεται θρόμβωση («επιπολής θρομβοφλεβίτιδα») που θα μετατρέψει ένα συνήθως εύκολο στην αντιμετώπισή του πρόβλημα όπως είναι οι κιρσοί, σε πιο δύσκολο, περίπλοκο και μερικές φορές επικίνδυνο για την ζωή.

Από που μπορεί να προκύψουν οι κιρσοί;

Δεν ξέρουμε ακριβώς την αιτιολογία των κιρσών και που μπορεί να οφείλονται. Ξέρουμε όμως ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Άνθρωποι που στο οικογενειακό τους περιβάλλον έχουν συγγενείς με κιρσούς, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν και οι ίδιοι.

Από την άλλη, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να ευνοούν την ανάπτυξη κιρσών, ιδίως σε όσους έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι η παρατεταμένη ορθοστασία, η πολύωρη καθιστική ζωή, η εγκυμοσύνη (κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετοί άνθρωποι ξεκινάνε να εμφανίζουν κιρσούς). Παρόλα αυτά, η αιτιολογία της εμφάνισης κιρσών δεν είναι γνωστή.

Μπορούν οι κιρσοί να δημιουργηθούν από άλλα προβλήματα υγείας;

Αυτοί καθ’ αυτοί οι κιρσοί όχι. Υπάρχουν βέβαια παθήσεις που μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές σε κιρσούς που ήδη υπάρχουν. Έτσι για παράδειγμα, σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και έχουν κιρσούς, μπορεί να προκληθεί θρόμβωση στους κιρσούς τους εξαιτίας του καρκίνου.

Από την άλλη, η εσωτερική θρόμβωση μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να δημιουργήσει δευτερογενείς, όπως λέγονται, κιρσούς (η θρόμβωση επειδή «μπλοκάρει» τις κεντρικές φλέβες, εμποδίζει την φυσιολογική ροή του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά. Έτσι το αίμα προσπαθεί να επιστρέψει μέσω άλλων επιφανειακών φλεβών οι οποίες μπορεί να διαταθούν δημιουργώντας κιρσούς).

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω την εμφάνιση κιρσών;

Στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Το πρόβλημα των κιρσών είναι ένα πρόβλημα γενετικό το οποίο το κληρονομείτε από τον πατέρα ή την μητέρα σας και έτσι η εμφάνισή τους δεν μπορεί να αποτραπεί. 

Υπάρχουν τρόποι βέβαια να καθυστερήσουμε την εμφάνισή τους, αλλά στην πραγματικότητα οι κιρσοί κάποια στιγμή στην ζωή μας θα εκδηλωθούν.

Πως να επιλέξω τον κατάλληλο αγγειοχειρουργό ή κλινική;

Όπως δεν θα εμπιστευόσασταν την αντιμετώπιση ενός καρδιολογικού σας προβλήματος σε γιατρό άλλης ειδικότητας από αυτή του ειδικού καρδιολόγου, έτσι δεν πρέπει να αναθέτετε τα αγγειολογικά σας προβλήματα όπως τα φλεβολογικά, σε γιατρό άλλης ειδικότητας. 

Τελευταία, γιατροί όπως δερματολόγοι, γενικοί χειρουργοί, ακτινολόγοι,ή πλαστικοί χειρουργοί ασχολούνται με κάποια φλεβικά προβλήματα αλλά ο μόνος κατάλληλος με γνώσεις τέτοιες που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα ιδιαίτερα φλεβολογικά προβλήματα είναι ο αγγειοχειρουργός.

Αλλά και οι αγγειοχειρουργοί θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων και ιδιαίτερα στη σύγχρονη θεραπεία των κιρσών. Το Triplex και γενικά οι υπέρηχοι αποτελούν την πιο σημαντική εξέταση στη διάγνωση των φλεβικών παθήσεων, αλλά και αποτελούν απαραίτητο «εργαλείο» στην σύγχρονη θεραπεία τους. 

Ο αγγειοχειρουργός που καλείται να αντιμετωπίσει τέτοιες παθήσεις θα πρέπει να είναι πολύ καλός γνώστης της χρήσης των υπερήχων που θα διασφαλίζεται από την πιστοποίησή στου στη χρήση και εφαρμογή τους μετά από ειδική εκπαίδευση και εξετάσεις. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει την τεχνολογία των Laser αλλά και να έχει εκπαιδευτεί στην εφαρμογή τους για την σύγχρονη θεραπεία των κιρσών. 

Πρέπει να είναι γνώστης και να εφαρμόζει τη σκληροθεραπεία (τόσο με υγρό όσο και την σκληροθεραπεία με αφρό) τόσο σαν κύρια όσο και ως συμπληρωματική της θεραπείας των κιρσών ή των ευρυαγγειών. 

Πρέπει επίσης να διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για την εφαρμογή όλων αυτών των μεθόδων καθώς επίσης και τον τεχνολογικό εξοπλισμό με τα κατάλληλα μηχανήματα υπερήχων και Laser ώστε να μπορεί να καλύψει όλες τις θεραπευτικές ανάγκες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης ιατρικής.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό στην επιλογή του αγγειοχειρουργού, η σχέση εμπιστοσύνης που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στον ασθενή και τον γιατρό.

Πόσο κοστίζει η θεραπεία των κιρσών;

Το κόστος της θεραπείας των κιρσών εξαρτάται κυρίως από τη μέθοδο που θα επιλεγεί για κάθε ασθενή ως η πλέον κατάλληλη για τη θεραπεία του. 

Έτσι αυτό διαφέρει εάν οι κιρσοί πρόκειται να αντιμετωπισθούν με σκληροθεραπεία με αφρό, με απλές φλεβεκτομές – μικροφλεβεκτομές ή με Laser. Θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν διαφορετικά είδη Laser με διαφορετικό κόστος. Εξαρτάται επίσης από το εάν πάσχει το ένα ή και τα δύο πόδια από κιρσούς. 

Επιπλέον το κέντρο στο οποίο πρόκειται να διενεργηθεί η επέμβαση μπορεί να διαμορφώσει σημαντικά το κόστος της. Θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο διαφέρουν σε κόστος από αυτές που χρειάζονται να γίνουν σε νονοσοκομεία τα οποία επίσης έχουν διαφορές ως προς τις χρεώσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, στο κέντρο «Vein Therapy», επιδιώκουμε το κόστος της θεραπείας να είναι λογικό και προσιτό σε όλους τους ασθενείς.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι επιλογές μου για την θεραπεία των κιρσών;

Μέχρι πρίν από λίγα χρόνια η μόνη μέθοδος με την οποία μπορούσατε να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς σας ήταν η κλασσική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, η «σαφηνεκτομή» όπως λέγεται, κατά την οποία αφαιρείτο η φλέβα, με γενική αναισθησία, από τον οργανισμό ούτως ώστε το αίμα να μπορεί επιστρέψει στην καρδιά μέσα από άλλες υγιείς φλέβες.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια έχουν αναπτυχθεί άλλες, πολύ πιο σύγχρονες μέθοδοι όπως είναι η σκληροθεραπεία με αφρό των κιρσών αλλά και ακόμα πιο μοντέρνες και πιο ασφαλείς όπως είναι η αντιμετώπιση των κιρσών με laser.

Πλέον αυτές οι μέθοδοι και ιδίως η αντιμετώπιση των κιρσών με laser τείνουν να αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά την παλαιά ανοιχτή χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών.

Γιατί να προτιμήσω την θεραπεία των κιρσών με laser μεταξύ άλλων;

Η θεραπεία με laser αποτελεί έναν από του πλέον συγχρόνους και διεθνώς εφαρμοσμένους αλλά και καταξιωμένους τρόπους αντιμετώπισης των κιρσών. Έχει αντικαταστήσει δε εν πολλοίς, τόσο στο εξωτερικό αλλά και στην χώρα μας, την παλαιά μέθοδο αντιμετώπισης με την κλασσική χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της φλέβας (σαφηνεκτομή).

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά:

  • Έχει πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό ή και καθόλου πόνο
  • Δεν απαιτεί γενική αναισθησία με «διασωλήνωση»
  • Ο ασθενής κινητοποιείται αμέσως μετά το χειρουργείο
  • Επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες σε μία με τρεις μέρες
  • Έχει πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Πόσο χρόνο παίρνει η θεραπεία των κιρσών με laser;

Αυτή κάθ’ αυτή η θεραπεία με laser διαρκεί περίπου γύρω στα 20 λεπτά. Τις περισσότερες φορές όμως χρειάζεται να αντιμετωπισθούν ταυτόχρονα και οι διατεταμένες ή «φουσκωμένες» φλέβες (κιρσοί) που μπορεί να υπάρχουν στο πόδι οπότε συνδυάζεται η θεραπεία με laser, με μικροφλεβεκτομές ή με σκληροθεραπεία με αφρό.

Έτσι ο συνολικός χρόνος που απαιτείται εξαρτάται από τον αριθμό των φλεβών που χρειάζεται να αντιμετωπισθούν.

Υπάρχουν και αν ναι ποιοι οι κίνδυνοι στη θεραπεία των κιρσών με laser;

Η αντιμετώπιση με laser αποτελεί μία από τις πλέον ασφαλείς μεθόδους στην αντιμετώπιση των κιρσών.

Κίνδυνοι ή συμβάματα μπορεί να υπάρχουν όπως και σε οποιαδήποτε ιατρική παρέμβαση, όπως:

  • Μία μικρή ερυθρότητα κατά μήκος του ποδιού εκεί που έγινε το laser (οφειλόταν κυρίως στην αυξημένη θερμότητα που εξέπεμπαν τα παλαιά laser). Με τα καινούργιας γενεάς laser η εμφάνιση τέτοιων ερεθισμών είναι αμελητέα.
  • Σε ποσοστό μικρότερο από το 10% των ασθενών μπορεί να εμφανισθούν μελανιές, «εκχυμώσεις» όπως λέγονται, που οφείλονται κυρίως στην περιφλεβική αναισθησία που γίνεται κατά την διάρκεια του laser. Σε λίγες ημέρες συνήθως υποχωρούν.
  • Η εσωτερική θρόμβωση (το «φράξιμο» στις εσωτερικές φλέβες του ποδιού) αναφέρεται ως πιθανός, αν και πολύ μικρός, κίνδυνος σε κάθε μέθοδο αντιμετώπισης των κιρσών στα πόδια. Με τα νέας γενεάς laser που στοχεύουν στο τοίχωμα κυρίως του αγγείου, η επιπλοκή αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια.

Τέλος, τα αποτελέσματα κάθε μεθόδου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τον ιατρό που την εφαρμόζει: πόσο καλός γνώστης είναι της μεθόδου, των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν αλλά και της θεραπείας τους.

Μπορούν οι κιρσοί να επιστρέψουν ξανά μετά την θεραπεία με laser;

Η φλέβα (σαφηνής) που αντιμετωπίζεται με laser κλείνει οριστικά. Οι κιρσοί επίσης που αντιμετωπίζονται με μικροφλεβεκτομές ταυτόχρονα με το laser, αφαιρούνται και γι’αυτό δεν μπορεί να εμφανισθούν ξανά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι οι κιρσοί αποτελούν μια κληρονομική πάθηση με γενετική προδιάθεση στην εμφάνιση κιρσών. Έτσι ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών που αντιμετωπίσθηκαν με laser μπορεί να εμφανίσει στο μέλλον καινούργιες φλέβες οι οποίες να αναπτυχθούν σε κιρσούς. Σε κάθε περίπτωση όμως το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο από το σχεδόν 20% των υποτροπών που παρατηρούμε μετά την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για κιρσούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται νέα επέμβαση ούτε νέο laser αλλά αντιμετωπίζονται επιτυχώς με σκληροθεραπεία με αφρό.

Μπορούν όλοι οι κιρσοί να αντιμετωπιστούν με laser;

Σχεδόν όλοι οι κιρσοί μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία και ασφάλεια με Laser. Η μόνη ίσως εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις υποτροπής των κιρσών συνήθως μετά από κάποια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση (σαφηνεκτομή) κατά την οποία έχει αφαιρεθεί η κύρια φλέβα.

Ανάρρωση

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές μου ασχολίες μετά την θεραπεία των κιρσών με laser;

Συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες σε 2-3 μέρες. Ακόμη όμως και στο διάστημα αυτό δεν χρειάζεται να είστε κλινήρης. Καλό είναι τις πρώτες 15 μέρες να φοράτε μια ελαστική κάλτσα ή καλσόν. Αρκετές φορές δε, η έναρξη ήπιων δραστηριοτήτων μπορεί να αρχίσει και την επόμενη ημέρα.

Πότε θα δω διαφορά μετά την θεραπεία των κιρσών με laser;

Μετά από την αντιμετώπιση των κιρσών με laser, όλοι οι κιρσοί που υπάρχουν στο πόδι έχουν αφαιρεθεί. Άρα από την πρώτη κιόλας μέρα θα διαπιστώσει κανείς ότι δεν έχει πια εκείνες τις φουσκωμένες φλέβες που είχε στο πόδι του. Βέβαια μπορεί να υπάρχουν κάποιες εκχυμώσεις, κάποιες κοκκινίλες ή μελανιές στο πόδι οι οποίες μετά από 10 με 20 μέρες θα έχουν απορροφηθεί πλήρως και το πόδι θα είναι σε σημαντικά βελτιωμένη κατάσταση.

Πόσος χρόνος χρειάζεται να φοράω ελαστικές κάλτσες μετά την θεραπεία των κιρσών με laser;

Συνιστούμε τη χρήση ελαστικής κάλτσας ή καλσόν για 10 – 15 μέρες μετά από την θεραπεία των κιρσών με Laser. Βέβαια εάν θέλει κανείς μπορεί να τις φορέσει και περισσότερο κάτι που θα βοηθήσει προληπτικά στην καλύτερη κυκλοφορία και στην αποτροπή εμφάνισης νέων φλεβών στο μέλλον.

Δώστε μόνιμη λύση στο πρόβλημά σας.

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!

Δείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες που μπορείτε να μας επισκεφθείτε.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Scroll to Top

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.