Φλέβες στα πόδια που δείχνουν ότι πάσχετε από φλεβική ανεπάρκεια

Φλέβες στα πόδια που δείχνουν ότι πάσχετε από φλεβική ανεπάρκεια

Μοιραστείτε
αυτό το άρθρο!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Η καρδιά μας στέλνει αίμα σε όλο το σώμα μέσα από τις αρτηρίες και εκείνο επιστρέφει μέσα από τις φλέβες πίσω στην καρδιά. Αυτή η επιστροφή του αίματος μπορεί να διαταραχτεί όταν αποδυναμωθούν οι βαλβίδες που έχουμε μέσα στις φλέβες μας.

Τότε το αίμα, αντί να πάει όλο προς τα εκεί που ωθείται (δηλαδή προς την καρδιά), επιστρέφει κατά ένα μικρό μέρος προς τα πίσω και «λιμνάζει» μέσα στις φλέβες, κάνοντάς τις να διευρύνονται και να πρήζονται. Αυτές οι παραμορφωμένες φλέβες ονομάζονται κιρσοί, και έχουν συνήθως σκούρο μωβ ή μπλε χρώμα.

Τα συμπτώματα των κιρσών μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Αίσθημα πόνου ή βάρους στα πόδια
• Κάψιμο, «σφίξιμο», μυϊκές κράμπες και πρήξιμο στο κάτω μέρος των ποδιών
• Επιδείνωση του πόνου μετά από πολύωρη καθιστική στάση ή ορθοστασία
• Κνησμό γύρω από μία ή περισσότερες φλέβες
• Αιμορραγία από τους κιρσούς
• Πόνο που συνοδεύεται με σκληρία σε διογκωμένες φλέβες, κάτι που μπορεί να σημαίνει τη δημιουργία θρόμβωσης σε αυτές
• Χρωματικές αλλαγές, σκλήρυνση της φλέβας, φλεγμονή του δέρματος ή δερματικά έλκη κοντά στον αστράγαλό σας

Πού εμφανίζονται συνήθως οι κιρσοί και ποιοι παράγοντες επιδρούν στην εμφάνισή τους;

Οποιαδήποτε φλέβα μπορεί να μετατραπεί σε κιρσό, συνήθως όμως εκείνες που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι φλέβες που βρίσκονται στα πόδια, οι οποίες αναμενόμενα «πλήττονται» πιο εύκολα, καθώς λειτουργούν ενάντια στη βαρύτητα.

Κάποιοι από τους παράγοντες που επιβαρύνουν τη λειτουργία των φλεβών, είναι το γήρας, οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες (εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση), το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία και η ορθοστασία ή η καθιστική στάση για μακρά χρονικά διαστήματα.

Τι ρόλο παίζει η θερμοκρασία περιβάλλοντος;

Η λειτουργία των φλεβών επιβαρύνεται σε φυσιολογικό πλαίσιο έτσι κι αλλιώς από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Σίγουρα θα έχετε προσέξει, πως τότε οι φλέβες στα πόδια και τα χέρια μας γίνονται πιο εμφανείς. Αυτό συμβαίνει επειδή διαστέλλονται λόγω της ζέστης.
Αυτή η κατάσταση όμως είναι διπλά επιβαρυντική για όσους υποφέρουν από φλεβική ανεπάρκεια, αφού οι φλέβες τους είναι ήδη διευρυμένες, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το πρόβλημά τους.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τις παραμορφωμένες φλέβες στα πόδια;
Η αυτοφροντίδα, όπως είναι η άσκηση, η ανύψωση των ποδιών ή το να φοράτε κάλτσες συμπίεσης, μπορεί να συμβάλουν στην ανακούφιση των ποδιών από τα συμπτώματα που προκαλούν οι κιρσοί, εμποδίζοντας την επιδείνωσή τους. Όταν όμως τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή και επιδεινώνονται, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε τη συμβουλή ειδικού.
Στον ειδικό μπορείτε να απευθυνθείτε ακόμη κι αν δεν τίθεται θέμα ανακούφισης από τα συμπτώματα, παρά μόνο αισθητικής. Αν, δηλαδή, σας δυσαρεστεί η όψη των διευρυμένων φλεβών και η αίσθηση από την ψηλάφησή τους, ο ειδικός θα σας προτείνει τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασης αυτών ή απαλλαγής από αυτές.

Πώς θεραπεύονται οι κιρσοί από τα πόδια;
Ενώ παλιότερα, οι κιρσοί αφαιρούνταν χειρουργικά, πλέον εξαλείφονται θερμικά με τη χρήση laser, χωρίς πόνο για τον ασθενή, που μπορεί να περπατήσει σχεδόν αμέσως και να επιστρέψει στην καθημερινότητά του σε λίγες μόνο ώρες.
Πολλοί ιατρικοί οργανισμοί διεθνώς, όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αγγειοχειρουργικής (ESVS – European Society for Vascular Surgery), το NICE (National Institute for Health & Care Excellence) τoυ Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και το Αμερικανικό Κολέγιο Φλεβολογίας (ACP – Αmerican College of Phlebology), συνιστούν πλέον ως προτιμώμενη θεραπεία για τους κιρσούς στα πόδια τις ενδοφλεβικές θερμικές θεραπείες, όπως είναι η θεραπεία με Laser.
Όπως εξηγεί ο εξειδικευμένος σε αυτές τις θεραπείες αγγειολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Λαμπίδης, η θερμότητα που δημιουργείται από την ίνα του Laser, μεταφέρεται και απορροφάται από το τοίχωμα της φλέβας στο οποίο προκαλεί μια θερμική βλάβη, με αποτέλεσμα η φλέβα να συρρικνώνεται, να μην κυκλοφορεί πλέον αίμα μέσα της και σταδιακά να απορροφάται από τον οργανισμό.
Η θεραπεία των κιρσών με laser, μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλους τους ασθενείς, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις.

Εγγραφείτε στην λίστα μας!

Ενημερωθείτε για θέματα υγείας καθώς και νέα μας.

Διαβάστε επίσης:

Scroll to Top
Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Σε ποιο email μπορούμε να σας στείλουμε συμβουλές;

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Μπορούμε να σας στείλουμε το επόμενο άρθρο μας;

Θα σας στέλνουμε 1-2 emails τον μήνα με τις καλύτερες συμβουλές μας!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.