5 ενδείξεις ότι μπορεί να πάσχετε από RLS

5 ενδείξεις ότι μπορεί να πάσχετε από RLS

Μοιραστείτε
αυτό το άρθρο!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών (restless legs syndrome, RLS) είναι μια περίεργη πάθηση που χαρακτηρίζεται ως νευρολογική διαταραχή ύπνου.

Πρόκειται από μια μη ηθελημένη ανάγκη κίνησης, συνήθως των κάτω άκρων των ποδιών αλλά μερικές φορές και των χεριών και σπάνια του κορμού.

Οι πάσχοντες από το σύνδρομο των ανήσυχων κάτω άκρων έχουν δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια, που τους κάνουν να θέλουν να τα κινούν.

Συνήθως δεν αναφέρουν το πρόβλημα στο γιατρό τους με αποτέλεσμα η διάγνωση να μη γίνεται, ωστόσο υπολογίζεται ότι το 2-5% των ενηλίκων επηρεάζεται από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών το οποίο αποτελεί αιτία αϋπνίας.

Μόνο στο 1% γίνεται σωστή διάγνωση το οποίο και λαμβάνει τελικά την σωστή αγωγή. Οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι επηρεάζονται το περισσότερο. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις σε παιδιά και έφηβους.

5 σημάδια του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών

  • Ιατρικές παθήσεις & τρόπος ζωής: συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα θεωρούνται ότι ενεργοποιούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Σύνδεση υπάρχει επίσης και με την εγκυμοσύνη. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι ανακουφίζονται όταν μειώνουν την κατανάλωση αλκοόλ ή όταν μειώνουν το κάπνισμα. Η βελτίωση του ύπνου επίσης φαίνεται να είναι ευεργετική. Φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν σεροτονίνη ή αντισταμινικές δραστικές ουσίες φαίνεται να συνδέονται με το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.
  • Ακατανίκητη επιθυμία για κίνηση των ποδιών που συνήθως προκαλείται από δυσάρεστες αισθήσεις: Αρκετοί ασθενείς αναφέρουν ότι υποφέρουν από τσούξιμο, φαγούρα, τράβηγμα, μια αίσθηση ροκανίσματος κ.α. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια που προκαλεί τα αγγεία καθώς το αίμα διέρχεται από τις φλεβικές βαλβίδες που δυσλειτουργούν. Περίπου 80% των ασθενών αναφέρουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάτω άκρων κατά τον ύπνο.
  • Ανακούφιση λόγω κίνησης: τα συμπτώματα συνήθως μειώνονται με την κίνηση των ποδιών. Ενέργειες όπως τέντωμα των άκρων ή περπάτημα προσφέρουν ανακούφιση.
  • Εντατικοποίηση των συμπτωμάτων όταν τα πόδια είναι σε ξεκούραση: όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε ή να χαλαρώσετε τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα.
  • Πιο έντονα συμπτώματα τη νύχτα

To ιατρείo Vein Therapy μπορεί να σας βοηθήσει

Στο ιατρείο μας πραγματοποιούμε ελέγχους της φλεβικής λειτουργίας των άκρων, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών οφείλεται σε δυσλειτουργία των αγγείων σας.

Παρέχουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που δύναται να θεραπεύσουν τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς. Οι παρεχόμενες θεραπείες laser αλλά και η σκληροθεραπεία είναι πολλά υποσχόμενες για τη μόνιμη θεραπεία του συνδρόμου εάν οφείλεται σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Άλλωστε σύμφωνα με στοιχεία μελετών, με την εφαρμογή του κατάλληλου θεραπευτικού πρωτοκόλλου, 90% όσων έπασχαν απο RLS λόγω φλεβικής ανεπάρκειας ανακουφίστηκαν από τα συμπτώματα ενώ για το 80% αυτών των ασθενών η ανακούφιση ήταν μεγάλης χρονικής διάρκειας αν όχι μόνιμη.

Εγγραφείτε στην λίστα μας!

Ενημερωθείτε για θέματα υγείας καθώς και νέα μας.

Διαβάστε επίσης:

Scroll to Top
Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Σε ποιο email μπορούμε να σας στείλουμε συμβουλές;

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Μπορούμε να σας στείλουμε το επόμενο άρθρο μας;

Θα σας στέλνουμε 1-2 emails τον μήνα με τις καλύτερες συμβουλές μας!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.