Τί είναι το αιμαγγείωμα;
Με τον όρο αιμαγγείωμα αναφερόμαστε σε ένα καλοήθη, μη καρκινικό όγκο που αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία. Τα αιμαγγειώματα προκύπτουν όταν μικρά αιμοφόρα αγγεία ξεκινούν να πολλαπλασιάζονται σε ένα μη φυσιολογικό ρυθμό και δημιουργούν μία μικρή μάζα ή «καρούμπαλο». Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αιμαγγειώματος.
Ποιος τύπος αιμαγγειώματος είναι ο πιο συχνός;
Το τριχοειδές αιμαγγείωμα είναι η πιο συχνή μορφή που εμφανίζεται η συγκεκριμένη πάθηση. Αποτελείται από μία σειρά μικρών τριχοειδών αγγείων φυσιολογικών μεν στο μέγεθος αλλά συγκεντρωμένων σε υψηλό αριθμό. Κατά τον τρόπο αυτό, σχηματίζεται μία ομάδα αγγείων ενωμένων από λεπτό συνδετικό ιστό. Τα συγκεντρωμένα αυτά αγγεία συνθέτουν το λεγόμενο τριχοειδές αιμαγγείωμα.
Ποια είναι η μορφή τους;
Τα τριχοειδή αιμαγγειώματα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
•Κοντινή απόσταση από το δέρμα
•Χρώμα ανοιχτό κόκκινο
•Μπορεί να είναι επίπεδα, υπερυψωμένα ή να προεξέχουν
Ποιους αφορά το αιμαγγείωμα;
Η εν λόγω πάθηση είναι πολύ κοινή στα βρέφη. Ορισμένες φορές είναι εμφανή κατά την γέννα, ενώ συχνότερα σχηματίζονται μέσα στις πρώτες εβδομάδες ή μήνες ζωής τους.Τα κορίτσια έχουν ελάχιστα μεγαλύτερη πιθανότητα από τα αγόρια για την εμφάνιση αιμαγγειωμάτων. Παρόλα αυτά, η πάθηση μπορεί να επηρεάσει και άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία.
Ποια είναι τα αίτια;
Εάν και δεν είναι γνωστή με ακρίβεια η αιτία σχηματισμού της πάθησης, τα αιμαγγειώματα συνδέονται με διάφορες αιτίες. Για παράδειγμα, στα βρέφη η εμφάνισή τους αποδίδεται σε σφάλματα κατά την ανάπτυξη του αγγειακού συστήματος. Επιπρόσθετα, ορισμένες φορές σχηματίζονται ύστερα από κάποιον τραυματισμό. Τέλος, πολλοί τύποι αιμαγγειωμάτων συσχετίζονται με γενετικές ανωμαλίες. Η σύνδεση όλων των παραπάνω αιτιών με την πάθηση δεν είναι ολοκληρωτικά αποδεδειγμένη ακόμα και σήμερα.
Υπάρχει θεραπεία για το αιμαγγείωμα;
Μη Χειρουργική
Οι μη χειρουργικές θεραπείες για την εν λόγω πάθηση μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Φαρμακευτική αγωγή (κορτικοστεροειδή )
• Συμπίεση (ρουχισμός συμπίεσης για άσκηση πίεσης στον όγκο)
• Θεραπεία με Laser
Χειρουργική
Η χειρουργική θεραπεία ενάντια στα αιμαγγειώματα ονομάζεται εκτομή. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης επιλέγεται στην περίπτωση που ο σχηματισμένος όγκος αρχίζει να καταστρέφει τους υγιείς ιστούς που τον περιβάλλουν.
Τι συστήνεται;
Τα αιμαγγειώματα μπορούν να μπερδευτούν πολλές φορές με άλλες αγγειακές παθήσεις. Για την σίγουρη διάγνωση της πάθησης, κάθε ασθενής συνίσταται να επισκεφτεί τον αγγειολόγο. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και θα ρωτήσει για το ιστορικό του ασθενή αλλά και το χρονικό εμφάνισης των συμπτωμάτων. Τέλος, θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση του εξανθήματος ελέγχοντας την τοποθεσία του, τον όγκο του, την αίσθησή του αλλά και το δέρμα γύρω από αυτό.