Απαλλαγείτε από τους κιρσούς με laser

Απαλλαγείτε από τους κιρσούς με laser

Μοιραστείτε
αυτό το άρθρο!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα που δημιουργείται από την φλεβική υπέρταση που προκαλεί η παλλινδρόμηση του αίματος σε μία ή περισσότερες φλέβες των ποδιών.

Αν και περισσότεροι από το 50% του πληθυσμού πάσχουν από “ήπιες” μορφές φλεβικής ανεπάρκειας όπως είναι οι ευρυαγγείες, το 20-25% μπορεί να αναπτύξουν κιρσούς που μερικές φορές, αν δεν αντιμετωπισθούν, θα οδηγήσουν σε δερματικές αλλοιώσεις ή άτονα φλεβικά έλκη.

Οι κιρσοί είναι οι διογκωμένες εκείνες φλέβες που εμφανίζονται κάτω από το δέρμα των ποδιών, συνήθως μπλέ χρώματος (όταν είναι πολύ επιφανειακές) και με οφιοειδή πορεία. Αποτελούν παθολογικές φλέβες που διαταράσσουν την φλεβική κυκλοφορία και την φυσιολογική επιστροφή αίματος προς την καρδιά ενώ δημιουργούν πολλές φορές συμπτώματα όπως πόνο, αίσθημα βάρους ή καύσους, κνησμό, κράμπες ή οίδημα.

Εάν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αλλοιώσεις, όπως χρωματισμό του ποδιού με σκούρο καφέ χρώμα (συνήθως μόνιμο) στην κνήμη και στο πέλμα, ή ακόμη και να οδηγήσουν σε δημιουργία ελκών που δεν επουλώνονται εύκολα (“άτονα έλκη”). Τέλος, επειδή το αίμα λιμνάζει μέσα στους κιρσούς, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της θρόμβωσης.

Πως αντιμετωπίζονται οι κιρσοί;

Για πολλά χρόνια η ανοιχτή χειρουργική αφαίρεση (σαφηνεκτομή) αποτελούσε την μοναδική θεραπεία των κιρσών. Σύμφωνα με αυτή, η κύρια φλέβα που πάσχει (σαφηνής φλέβα) απολινώνεται και αφαιρείται (εκριζώνεται) μέσω τομών που γίνονται σε διάφορα σημεία του ποδιού. Τα τελευταία χρόνια όμως με τη βοήθεια και της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας αναπτύχθηκαν νέες ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας όπως είναι η αντιμετώπιση των κιρσών με LASER. Η επέμβαση αυτή που εδώ και μερικά χρόνια διενεργείται και στην Ελλάδα, έχει αλλάξει τα δεδομένα στην θεραπεία των κιρσών ενώ τείνει να αντικαταστήσει διεθνώς την σαφηνεκτομή.

Αντί να γίνεται εκρίζωση και αφαίρεση των μη φυσιολογικών φλεβών που προκαλούν τους κιρσούς διενεργείται η σύγκλεισή τους με την βοήθεια της θερμικής ενέργειας του laser (thermalablation).

Μέσω τοπικής αναισθησίας, εισάγεται στην φλέβα ένας ενδαγγειακός καθετήρας στην άκρη του οποίου εκπέμπεται η ενέργεια του laser η οποία μεταφέρεται και απορροφάται από το εσωτερικό τοίχωμα της φλέβας προκαλώντας σε αυτό μια θερμική βλάβη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση σύσπαση και σύγκλειση της φλέβας, η οποία σταδιακά συρρικνώνεται και τελικά απορροφάται από τον οργανισμό.

Όλη η επέμβαση γίνεται υπό Υπερηχογραφική παρακολούθηση και καθοδήγηση κάτι που προυποθέτει καλή γνώση και εξοικείωση του γιατρού με τους υπερήχους.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της αντιμετώπισης των κιρσών με Laser;

  • Δεν απαιτείται γενική αναισθησία
  • Ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία
  • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς αμέσως μετά την επέμβαση
  • Επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες συνήθως σε 2-3 μέρες
  • Μικρότερο ποσοστό υποτροπής των κιρσών
  • Ολιγόωρη παραμονή στο Νοσοκομείο
  • Απουσία τομών – Αποκατάσταση χωρίς ράμματα
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Όλα τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και η εμπειρία δείχνουν ότι η σύγκλειση με laser αποτελεί μια απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης των κιρσών ενώ πολλές φορές συνδυάζεται με μικροφλεβεκτομές ή σκληροθεραπεία με αφρό για την οριστική και πλήρη αποκατάσταση της φλεβικής κυκλοφορίας στα πόδια.

Εγγραφείτε στην λίστα μας!

Ενημερωθείτε για θέματα υγείας καθώς και νέα μας.

Διαβάστε επίσης:

Scroll to Top
Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Σε ποιο email μπορούμε να σας στείλουμε συμβουλές;

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Μπορούμε να σας στείλουμε το επόμενο άρθρο μας;

Θα σας στέλνουμε 1-2 emails τον μήνα με τις καλύτερες συμβουλές μας!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.