Εσωτερική Θρόμβωση (DVT): Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εσωτερική Θρόμβωση (DVT): Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μοιραστείτε
αυτό το άρθρο!

Η εσωτερική φλεβική θρόμβωση ή «εν τω βάθει» φλεβική θρόμβωση (DVT – Deep Venous Thrombosis) είναι μια σοβαρή κατάσταση, που δημιουργείται όταν το αίμα πήζει μέσα στις εσωτερικές φλέβες. Συνήθως η επιπλοκή αυτή παρατηρείται στις φλέβες των ποδιών. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση μπορεί να οδηγήσει στην σωστή αντιμετώπιση και πρόληψη των περαιτέρω επιπλοκών που η θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει.

Όχι σπάνια, ο θρόμβος (αίμα που έχει πήξει) μπορεί να αποκολληθεί, φτάνοντας μέσω του φλεβικού δικτύου στους πνεύμονες, προκαλώντας «πνευμονική εμβολή». Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή ακόμη και στον θάνατο.

Τι συμπτώματα μπορεί να έχει η Φλεβική Θρόμβωση;

Πολλές φορές (περίπου στις μισές) η εσωτερική θρόμβωση είναι ασυμπτωματική – ιδίως όταν αφορά σε μικρές περιφερικές φλέβες στην κνήμη.

Όταν όμως δίνει συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, πόνο, πρήξιμο στο πόδι, αίσθημα θερμότητας ή και κυάνωση του δέρματος. Όλα τα παραπάνω μπορεί να χειροτερεύουν κυρίως με την ορθοστασία ή τη βάδιση.

Μπορεί να γίνει Έγκαιρη Διάγνωση της Θρόμβωσης;

Η υποψία για θρόμβωση μπαίνει πάντα από την κλινική εξέταση από τον γιατρό. Η διάγνωση όμως μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα με Υπερηχογράφημα (Triplex) των φλεβών, το οποίο έχει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια. Ο θεράπων γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπρόσθετα και εργαστηριακό αιματολογικό έλεγχο ή, πιο σπάνια,  Φλεβογραφία για επιβεβαίωση της ύπαρξης  θρόμβων στις φλέβες.

Τι μπορεί να ευθύνεται για τη δημιουργία Θρόμβωσης;

Όλοι εκείνοι οι παράγοντες που  προκαλούν:  α) αργή ροή του αίματος μέσα στις φλέβες, β) υπερπηκτικότητα του αίματος και  γ) βλάβες του εσωτερικού τοιχώματος των φλεβών, μπορεί να οδηγήσουν σε εσωτερική Θρόμβωση.

Έτσι, τα αίτια μπορεί να περιλαμβάνουν:

  •  Παρατεταμένη ακινησία (π.χ, μετά από μια επέμβαση)
  • Θρομβοφιλία (τάση δηλαδή του οργανισμού να δημιουργεί θρόμβους)
  • Οικογενειακό ιστορικό (συνδέεται συνήθως με τη θρομβοφιλία)
  • Κακοήθεια (ο καρκίνος προκαλεί αυξημένη πηκτικότητα του αίματος)
  • Μετεγχειρητικό τραύμα στην περιοχή του ισχίου και της κοιλιάς
  • Άτομα με παχυσαρκία ή σε συστηματικούς καπνιστές

Η φλεβική θρόμβωση μπορεί επίσης να παρουσιαστεί σε γυναίκες που παίρνουν συστηματικά αντισυλληπτικά, ή κατά τη διάρκεια της κύησης.

Υπάρχει Αποτελεσματική Αντιμετώπιση της Θρόμβωσης; 

«Η καλύτερη αντιμετώπιση της θρόμβωσης είναι η κατά το δυνατόν πρόληψή της». Όταν όμως συμβεί, η θεραπεία αποσκοπεί στην αποφυγή της επέκτασης της θρόμβωσης αλλά και στη σταθεροποίησή της ώστε να δοθεί χρόνος στον ίδιο τον οργανισμό να την διαλύσει (μια διαδικασία που λέγεται «επανασηραγγοποίηση»).

Έτσι πρέπει να χορηγείται πάντοτε στους ασθενείς αυτούς αντιπηκτική αγωγή (με ενέσεις ή χάπια) για αρκετό χρονικό διάστημα (μήνες).

Σε ειδικές περιπτώσεις  ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει ειδικά φάρμακα απευθείας στο θρόμβο της φλέβας, (θρομβολυτικά φάρμακα)  ώστε να διαλυθούν οι σχηματισμένοι θρόμβοι.

Σπάνια, σε περιπτώσεις εκτεταμένης φλεβικής θρόμβωσης  που θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το πόδι , μπορεί να χρειαστεί ακόμη και χειρουργική  επέμβαση για την κατά το δυνατόν αφαίρεση των θρόμβων και την ανακούφιση του ποδιού.

Εγγραφείτε στην λίστα μας!

Ενημερωθείτε για θέματα υγείας καθώς και νέα μας.

Διαβάστε επίσης:

κιρσοί και θρόμβωση

Κιρσοί και Θρόμβωση: Πώς συνδέονται;

Κιρσοί και Θρόμβωση: Πώς συνδέονται; Οι κιρσοί και η θρόμβωση είναι δύο φλεβικές παθήσεις που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα. Παρόλο που είναι διαφορετικές καταστάσεις, η μία

κιρσοί και ευρυαγγείες

Κιρσοί και ευρυαγγείες: Πώς δημιουργούνται;

Κιρσοί και ευρυαγγείες: Πώς δημιουργούνται; Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες αποτελούν κοινές παθήσεις του φλεβικού συστήματος που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Παρότι πολλοί τις αντιλαμβάνονται ως αισθητικό πρόβλημα, στην πραγματικότητα

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Σε ποιο email μπορούμε να σας στείλουμε συμβουλές;

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Μπορούμε να σας στείλουμε το επόμενο άρθρο μας;

Θα σας στέλνουμε 1-2 emails τον μήνα με τις καλύτερες συμβουλές μας!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.