Φαγούρα στις γαμπες: Τι μπορεί να σημαίνει!

Φαγούρα στις γάμπες

Μοιραστείτε
αυτό το άρθρο!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Οι κιρσοί ενδέχεται να σας προκαλούν μια δυσάρεστη φαγούρα στις γάμπες, αλλά δεν χρειάζεται να υποφέρετε εξαιτίας αυτού. Δείτε γιατί οι κιρσοί προκαλούν φαγούρα και πώς να το αντιμετωπίστε.

Οι κιρσοί μπορεί να είναι επώδυνοι και αντιαισθητικοί στην όψη, αλλά μπορεί να συνοδεύονται και από ορισμένα άλλα, απροσδόκητα συμπτώματα.

Εκτός απ’ το να προκαλούν δυσφορία και να σας κάνουν να αισθάνεστε τα πόδια σας πρησμένα και βαριά, μπορεί επίσης να προκαλέσουν φαγούρα στις γάμπες και στο δέρμα.

Η φαγούρα συνδέεται συχνά με την ύπαρξη κιρσών, αλλά πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται τι προκαλεί το συγκεκριμένο σύμπτωμα.

Μάθετε περισσότερα για το λόγο που οι κιρσοί ενδέχεται να προκαλούν κνησμό και τι να κάνετε για να διαχειριστείτε τον ερεθισμό.

Τι προκαλεί φαγούρα στις γάμπες και στις κρισώδεις φλέβες;

Οι κιρσοί εμφανίζονται συνήθως κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Οι βαλβίδες των φλεβών έχουν καταστραφεί ή δυσλειτουργούν, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει ο φυσιολογικός μηχανισμός ροής του αίματος, από τα πόδια προς την καρδιά.

Επειδή οι συγκεκριμένες φλέβες δεν λειτουργούν φυσιολογικά, το σώμα σας υπερλειτουργεί προσπαθώντας να διορθώσει το πρόβλημα.

Μέρος της αντίδρασης του σώματος είναι ορμονική, και κάποιες από αυτές τις ορμόνες – κυρίως η ισταμίνη, η οποία απελευθερώνεται και στις περιπτώσεις που το δέρμα έχει κάποια αλλεργική αντίδραση – προκαλούν κνησμό.

Καθώς το σώμα σας πλημμυρίζει την προσβληθείσα περιοχή με ισταμίνη, ο εγκέφαλός σας μεταφράζει την παρουσία της συγκεκριμένης ορμόνης ως κνησμό.

Εξαιτίας της αίσθησης φαγούρας στο σημείο παρουσίας τον κιρσών θέλετε να ξύσετε την περιοχή για να ανακουφιστείτε, αλλά στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.

Όταν ξύνετε, τραυματίζετε τη φλέβα (η οποία είναι ήδη κοντά στο δέρμα). Όσο περισσότερο το κάνετε, τόσο περισσότερο βλάπτετε τη φλέβα, και τόσο περισσότερη ισταμίνη και άλλες ορμόνες στέλνει ο οργανισμός σας προς βοήθεια.

Φυσικά, αυτό επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την αίσθηση της φαγούρας.

Πώς να καταπραΰνετε τον ερεθισμό

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τους κιρσούς που προκαλούν φαγούρα είναι να αποφύγετε να ξύσετε το σημείο.

Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αφήνοντας το δέρμα «ήσυχο» είναι ο απλούστερος τρόπος για να σπάσετε τον κύκλο του ερεθισμού. Πέραν αυτού, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το βασικό πρόβλημα, που είναι οι ίδιοι οι κιρσοί.

Προκειμένου να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας, σιγουρευτείτε ότι ασκήστε αρκετά.

Όταν κινείστε τακτικά, οι μύες των ποδιών σας συστέλλονται και βοηθούν τις φλέβες και τις βαλβίδες να ωθήσουν το αίμα προς την καρδιά. Είναι επίσης βοηθητικό να χρησιμοποιείτε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, οι οποίες είναι πιο στενές στο κάτω μέρος απ’ ό,τι στο επάνω, και ως εκ τούτου βοηθούν το αίμα να προωθηθεί προς τα πάνω στην καρδιά.

Εάν ξεκουράζεστε ή είστε ξαπλωμένοι, σιγουρευτείτε ότι διατηρείτε τα πόδια σας σε θέση ανύψωσης – αφήστε τη βαρύτητα να βοηθήσει τις φλέβες σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ενδεχομένως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να επισκέπτεστε τακτικά έναν ειδικό αγγειολόγο.

Ένας ειδικός μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την πάθηση που προκαλεί τα συμπτώματά σας και να σας δώσει συμβουλές για να διαχειριστείτε τη δυσφορία, όπως και να σας προτείνει μια μακροπρόθεσμη θεραπευτική λύση όπως Laser Θεραπεία Κιρσών ή Σκληροθεραπεία.

Εγγραφείτε στην λίστα μας!

Ενημερωθείτε για θέματα υγείας καθώς και νέα μας.

Διαβάστε επίσης:

Scroll to Top
Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Σε ποιο email μπορούμε να σας στείλουμε συμβουλές;

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Μπορούμε να σας στείλουμε το επόμενο άρθρο μας;

Θα σας στέλνουμε 1-2 emails τον μήνα με τις καλύτερες συμβουλές μας!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.