Φλέβες στα πόδια: Ποιες είναι οι ανησυχητικές μορφές;

Φλέβες στα πόδια, ανησυχητικές μορφές

Μοιραστείτε
αυτό το άρθρο!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Τι είναι οι εμφανείς φλέβες;

Συχνό είναι το φαινόμενο να παρατηρούμε σε ορισμένα σημεία του σώματός μας φλέβες που είναι ιδιαίτερα ορατές. Τέτοιου είδους φλέβες μπορεί να μας δημιουργήσουν ορισμένες ερωτήσεις. Είναι σημάδια υγείας και αποτέλεσμα άσκησης ή πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Είναι γεγονός πως ύστερα από μία σειρά έντονων ασκήσεων, που πιθανώς στόχευαν να γυμνάσουν μία συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, είναι πολύ πιθανό οι φλέβες να γίνουν περισσότερο ορατές. Ιδιαίτερα πάνω από τους μύες οι οποίοι δέχθηκαν την πίεση της άσκησης. Οι γυμναστές ή οι προπονητές μπορεί να σας ενημερώσουν ότι τις περισσότερες φορές αυτό αποτελεί σημείο πως το σώμα σας είναι υγιές και αθλητικό. Παρόλα αυτά μπορεί να μην είναι πάντα σωστή αυτή η υπόθεση.

Πότε η φλέβες στα πόδια είναι φυσιολογικές;

Στις περιπτώσεις όπου ένα άτομο ξεκινάει να γυμνάζεται, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενο λόγω της μείωσης του υποδόριου λίπους, να γίνουν περισσότερο εμφανείς οι φλέβες γύρω από τους μυς του. Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις ανθρώπων με λευκή επιδερμίδα είναι πιο πιθανόν να διαγράφονται πιο έντονα οι φλέβες στο σώμα τους σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τέλος, η ηλικία αποτελεί παράγοντα που επίσης μπορεί να προκαλέσει με την πάροδο του χρόνου, οι φλέβες μας να γίνονται σταδιακά περισσότερο ορατές.

Πότε πρέπει να ανησυχούμε;

Οι μη υγιείς φλέβες προκύπτουν σαν αποτέλεσμα της παλινδρόμησης του αίματος που συμβαίνει μέσα τους . Αυτό στη συνέχεια προκαλεί συσσώρευση του αίματος σε ορισμένα σημεία των φλεβών που “φουσκώνουν” και προβάλουν κάτω από το δέρμα . Αυτές οι προβληματικές φλέβες, πολλές φορές οδηγούν σε πόνο, αίσθημα βάρους στο πόδι ή άλλα δυσάρεστα ενοχλήματα όπως κάψιμο, φαγούρα και δυσφορία.

Φλέβες οι οποίες προκαλούν πόνο είναι πιο πιθανόν να αποτελούν κιρσούς. Οι ευρυαγγείες στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν οδηγούν σε σημαντικά ή επικίνδυνα προβλήματα υγείας, αλλά μπορεί να προκαλούν φαγούρα, κάψιμο και κυρίως αίσθημα ντροπής λόγω εμφάνισης. Υπάρχουν όμως ενδείξεις που μας βοηθούν να διαχωρίσουμε τις συγκεκριμένες κοινές φλεβικές παθήσεις.

Οι κιρσοί:

  • Μεγαλώνουν και διογκώνονται
  • Γίνονται δύσμορφοι
  • Προκαλούν αίσθημα βάρους στο πόδι, συχνά πόνου ή και κνησμού

Οι ευρυαγγείες:

  • Έχουν μορφή «ιστού αράχνης»
  • Δημιουργούν κυρίως έντονο “αισθητικό” πρόβλημα
  • Μπορεί να συνδυάζονται με αισθήματα «καψίματος» και κνησμού

Τι συστήνεται;

Εάν αναγνωρίζετε κάποια από τα προαναφερόμενα συμπτώματα και υποψιάζεστε την εμφάνιση φλεβικών παθήσεων στην περιοχή των ποδιών σας, επικοινωνήστε σήμερα με τον αγγειοχειρουργό. Ο ιατρός μέσα στην πρώτη σας κλινική εξέταση θα αναγνωρίσει έγκαιρα το πρόβλημα και θα σας ενημερώσει για την κατάλληλη θεραπεία, που θα είναι πιο αποτελεσματική για την περίπτωσή σας.

Εγγραφείτε στην λίστα μας!

Ενημερωθείτε για θέματα υγείας καθώς και νέα μας.

Διαβάστε επίσης:

Scroll to Top
Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Σε ποιο email μπορούμε να σας στείλουμε συμβουλές;

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Μπορούμε να σας στείλουμε το επόμενο άρθρο μας;

Θα σας στέλνουμε 1-2 emails τον μήνα με τις καλύτερες συμβουλές μας!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.