Φλεβική ανεπάρκεια διατροφή: Τι να προσέχετε!

Φλεβική ανεπάρκεια διατροφή

Μοιραστείτε
αυτό το άρθρο!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Πολυάριθμοι είναι οι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία των αγγείων μας.

Ένα αγγείο μπορεί να θεωρηθεί υγιές όταν διατηρεί την ελαστικότητά του και έχει τη δυνατότητα για αγγειοδιαστολή, δηλαδή επιτρέπει στο αίμα να ρέει με ευκολία.

Μεταξύ αυτών των παραγόντων σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έχει ο τρόπος ζωής και η διατροφή μας.

Μάλιστα, υπάρχουν αποδείξεις ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά λιπαρά με ταυτόχρονη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας.

Για να μπορούν τα αγγεία να λειτουργούν σωστά και να μην εναποθέτονται λιπίδια στα τοιχώματα των αγγείων, θα πρέπει να προσπαθούμε να διατηρούμε τα επίπεδα της χοληστερόλης και γενικότερα των λιπιδίων στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Παρακάτω αναφέρουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές!

Μεγάλης αξίας η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους

Το μεγαλύτερο από το κανονικό βάρος, αυξάνει την πίεση αγγεία δυσχαιρένοντας έτσι ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία του αίματος.

Εάν λοιπόν είστε υπέρβαρος/η, υιοθετήστε νέες συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος όπως κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, μειωμένων λιπαρών φαγητών και γλυκών. Ταυτόχρονα, βάλτε τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινότητα σας.

Μειώστε την κατανάλωση αλατιού

Το αλάτι φαίνεται ότι βλάπτει και την υγεία των αγγείων μας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αυξημένη κατανάλωση νατρίου οδηγεί στην κατακράτηση υγρών που μπορεί να οδηγήσει στην επιβάρυνση των φλεβών μας.

Το αλάτι ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα και στη συνολική υγεία μας… για αυτό καλό θα ήταν να μειώσουμε την κατανάλωση του.

Βάλτε τις φυτικές ίνες στην καθημερινότητα σας

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, τείνουν να εμφανίζουν κιρσούς σε μικρότερη συχνότητα.

Αρκετές τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα (π.χ. μήλα, αχλάδια, μπανάνες, πορτοκάλια), ρύζι, βρώμη, κ.α.

Η “Κόκκινη ομάδα”:

Υπάρχουν τροφές οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικές και αντιοξειδωτικές και βοηθούν στη σωστή λειτουργία των αγγείων.

Η «κόκκινη ομάδα» όπως χαρακτηρίζεται, η οποία αποτελείται από το ρόδι, το κόκκινο σταφύλι, τα βατόμουρα, το μήλο, τη ντομάτα καθώς επίσης και το κόκκινο κρασί αποτελούν κάποιες από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές.

Η κατανάλωση τροφών από τη συγκεκριμένη ομάδα θα βοηθήσει ιδιαίτερα το αγγειακό σας σύστημα διατηρώντας τα αγγεία σας υγιή και προστατευμένα.

Ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού

Ακόμα, ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού βοηθάει ιδιαίτερα στην καλή υγεία των αιμοφόρων αγγείων καθώς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά.

Επίσης, τα δημητριακά ολικής αλέσεως δεσμεύουν την περιττή χοληστερόλη του οργανισμού και βοηθούν ώστε να αποβληθεί από το σώμα.

Τα συστατικά που περιέχουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να διατηρήσουν την πίεση του αίματος σε υγιή επίπεδα.

Τα τρόφιμα πλούσια σε ω-3:

Τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως για παράδειγμα τα ψάρια και οι ξηροί καρποί, μειώνουν την συσσώρευση λιπιδίων στα τοιχώματα των αγγείων.

Κατ’ επέκταση αυτές οι τροφές μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβου. Η συχνή κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών μπορεί να επηρεάσει θετικά το αγγειακό σύστημα και τη λειτουργία του.

Τέλος, για την καλή υγεία των αγγείων σας δεν πρέπει να παραλείπετε το ελαιόλαδο από την διατροφή σας.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, και έτσι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης στο αίμα.

Η σωστή και πλήρης διατροφή θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία των αγγείων σας και στη λειτουργία τους.

Εγγραφείτε στην λίστα μας!

Ενημερωθείτε για θέματα υγείας καθώς και νέα μας.

Διαβάστε επίσης:

Scroll to Top
Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Σε ποιο email μπορούμε να σας στείλουμε συμβουλές;

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Μπορούμε να σας στείλουμε το επόμενο άρθρο μας;

Θα σας στέλνουμε 1-2 emails τον μήνα με τις καλύτερες συμβουλές μας!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.