«Μόνο οι γυναίκες εμφανίζουν κιρσούς» … Μήπως να το ξανά σκεφτείτε;

«Μόνο οι γυναίκες εμφανίζουν κιρσούς» … Μήπως να το ξανά σκεφτείτε;

Μοιραστείτε
αυτό το άρθρο!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Αποδεδειγμένα πλέον, η εμφάνιση κιρσών και άλλων σχετικών φλεβικών παθήσεων δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Οι ειδικοί αγγειολόγοι σημειώνουν πως μεγάλο ποσοστό των ασθενών τους είναι άνδρες και μάλιστα έχουν πιο σοβαρά φλεβικά προβλήματα από τις γυναίκες. Οι άντρες συχνά αμελούν τις μικροενοχλήσεις και τα πρώτα δείγματα των κιρσών. Το αποτέλεσμα της αδιαφορίας τους φαίνεται μετά από λίγο καιρό όπου έρχονται αντιμέτωποι με πιο έντονο πόνο και ενοχλήσεις. Τελικά ισχύει η αντίληψη ότι οι άνδρες θα δώσουν σημασία στα συμπτώματα αυτά και θα επισκεφθούν έναν αγγειολόγο πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι οι γυναίκες; Σύμφωνα με τις απόψεις των αγγειολόγων ναι, οι άντρες θα δυσκολευτούν πολύ περισσότερο στην αποδοχή την πάθησής τους και στην αναζήτηση ιατρικής λύσης.

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια στους άνδρες

Ανήκετε και εσείς στη μερίδα των ανδρών που πιστεύει πως οι κιρσοί είναι ένα, αποκλειστικά και μόνο, γυναικείο πρόβλημα; Μήπως να το ξανά σκεφτείτε; Δεν υπάρχουν ακριβή νούμερα αλλά εκτιμάται πως το 15% με 50% των ανδρών θα υποφέρουν από κάποια μορφή χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένων των κιρσών, μέχρι την ηλικία των 60 χρόνων.

Συμπτώματα κιρσών

Οι άνδρες εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα φλεβικών προβλημάτων όπως και οι γυναίκες: πόνοι στα πόδια, πρήξιμο, αίσθημα βαρύτητας και κόπωσης στα πόδια καθώς και κράμπες στους μυς των ποδιών. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις πως για τους άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία για τα φλεβικά τους προβλήματα, μέχρι ο πόνος να γίνει αφόρητος. Κι όμως οι άνδρες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών φλεβικών παθήσεων αν αγνοήσουν τα συμπτώματα.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη δημιουργία κιρσών

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη δημιουργία κιρσών είτε για τους άνδρες είτε για τις γυναίκες είναι οι ίδιοι: οικογενειακό ιστορικό, ηλικία, τρόπος ζωής και άλλα προηγούμενα προβλήματα στα πόδια. Όλοι αυτοί οι λόγοι συντελούν στην ανάπτυξη φλεβικών ανεπαρκειών.

Γιατί όμως οι άνδρες δεν αναζητούν θεραπεία;

  • Πολλές φορές στους άνδρες δεν είναι εύκολα ορατό το πρόβλημα
  • Οι διογκωμένες φλέβες συνδέονται και μπερδεύονται με τους διογκωμένους μυς. Ειδικά στους άνδρες που γυμνάζονται συστηματικά, θεωρείται λανθασμένα, σύνηθες να έχουν διογκωμένες φλέβες λόγω της άσκησης
  • Οι άνδρες δε συζητούν για αυτά τα προβλήματα
  • Θεωρείται «γυναικείο» πρόβλημα

Αγγειολόγος και πρόληψη

Είναι γεγονός, πως όλοι σε αυτή την κατάσταση, γυναίκες και άνδρες, πρέπει να συμβουλευτούν έναν πιστοποιημένο και εξειδικευμένο αγγειολόγο. Ο αγγειολόγος θα αναγνωρίσει το πρόβλημα και τη σοβαρότητα αυτού και θα βρει την κατάλληλη θεραπεία για να βελτιωθεί η ροή του αίματος πίσω στην καρδιά, πριν γίνει το πρόβλημα πιο σοβαρό και επικίνδυνο.

Εγγραφείτε στην λίστα μας!

Ενημερωθείτε για θέματα υγείας καθώς και νέα μας.

Διαβάστε επίσης:

Scroll to Top
Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Σε ποιο email μπορούμε να σας στείλουμε συμβουλές;

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Μπορούμε να σας στείλουμε το επόμενο άρθρο μας;

Θα σας στέλνουμε 1-2 emails τον μήνα με τις καλύτερες συμβουλές μας!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.