Μύθοι για τους κιρσούς

για τους κιρσούς

Μοιραστείτε
αυτό το άρθρο!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Οι κιρσοί αποτελούν ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Κιρσοί ονομάζονται οι διατεταμένες εκείνες φλέβες, συνήθως μπλε χρώματος και με ελικοειδή πορεία, που παρατηρούνται συχνά στα πόδια.

Σας παραθέτουμε μερικούς μύθους και δεδομένα που θα πρέπει να γνωρίζετε περί κιρσών.

Μύθος #1: Οι κιρσοι αποτελούν απλά ένα αισθητικό πρόβλημα.

Πολλοί ασθενείς θεωρούν ότι το μόνο πρόβλημα που προκαλούν οι κιρσοί είναι αισθητικό.

Η αλήθεια είναι πως σημαντικό ποσοστό των ασθενών που έχουν κιρσούς τελικά θα παρουσιάσουν και συμπτώματα.

Τα πιο συχνά από αυτά περιλαμβάνουν αίσθημα βάρους ή πόνο στα πόδια, κάψιμο, πρήξιμο, ή κράμπες κυρίως το βράδυ. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ο κνησμός κυρίως γύρω από τις διογκωμένες φλέβες, η εμφάνιση ξηροδερμίας ή “ανήσυχα πόδια”.

Οι άνθρωποι με φλεβίτιδα διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης στους κιρσούς τους (“θρομβοφλεβίτιδα”) μετατρέποντας έτσι ένα εύκολο στην αντιμετώπισή του πρόβλημα όπως είναι οι κιρσοί, σε περίπλοκο και μερικές φορές επικίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους.

Άλλα όχι τόσο συχνά συμπτώματα ή σημεία (εμφανίζονται σε λιγότερο από το 10% όσων έχουν κιρσούς), είναι η υπέρχρωση του δέρματος ή και η σκληρία που αναπτύσσεται κυρίως γύρω από τους αστραγάλους καθώς και οι καφέ κηλίδες που εμφανίζονται στην ίδια περιοχή, η αιμορραγία από τους κιρσούς ή η δημιουργία πληγών (“φλεβικά έλκη”)συνήθως κοντά στους αστραγάλους.

Δυστυχώς όταν εμφανίζονται αυτές οι βλάβες του δέρματος, συνήθως παραμένουν μόνιμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζονται οι κιρσοί πριν να δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες βλάβες στο δέρμα.

Μύθος #2: Οι κιρσοί αποτελούν ένδειξη γήρανσης

Οι κιρσοί οπωσδήποτε επιδεινώνονται με την ηλικία αν και αυτό δεν συμβαίνει σε όλους.

Και νέοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κιρσούς. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί τους κιρσούς αν και ξέρουμε ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Αν κάποιος από τους γονείς σας πάσχει από κιρσούς, ίσως έχετε αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσετε και εσείς το ίδιο.

Γνωρίζουμε επίσης ότι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη, μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση ή επιδείνωση των κιρσών ιδίως στους ανθρώπους που έχουν προδιάθεση για κάτι τέτοιο.

Μύθος #3: Μόνο οι γυναίκες εμφανίζουν κιρσούς;

Παρότι εμφανίζονται στο 25% του γυναικείου πληθυσμού και οι άντρες εμφανίζουν κιρσούς.

Μάλιστα 10-15% του ανδρικού πληθυσμού πάσχει από κιρσούς ιδιαίτερα αν παίζει basket, τέννις ή βόλευ ή ασκείται πολλές ώρες σε σκληρές επιφάνειες. Όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται ισχυρή κληρονομική επιβάρυνση.

Μύθος #4: Το τρέξιμο προκαλεί κιρσούς

Η άσκηση όπως το τρέξιμο είναι καλό για την κυκλοφορία του αίματος και τις φλέβες σας μιας και η άσκηση αντλεί περισσότερο αίμα από και προς την καρδιά.

Το τρέξιμο δεν προκαλεί κιρσούς αν και υπάρχει διχογνωμία για το αν μπορεί να τους επιδεινώνει. Γιαυτό συνιστάται εάν έχετε κιρσούς, να χρησιμοποιείτε ελαστικές κάλτσες και κατά την άσκηση ώστε να εμποδίσετε την συσσώρευση του αίματος στα πόδια σας.

Μύθος #5: Οι κιρσοί είναι πάντα ορατοί

Τις περισσότερες φορές οι κιρσοί είναι εμφανείς ως διογκωμένες φλέβες που προβάλουν ακριβώς κάτω από το δέρμα.

Μερικές φορές όμως μπορεί να καλύπτονται μέσα στο λίπος που υπάρχει μεταξύ του δέρματος των ποδιών και των μυών ιδίως σε ανθρώπους με σημαντικά αυξημένο βάρος. Έτσι οι φλέβες που φαίνονται μπορεί να είναι απλά η “κορυφή του παγόβουνου” για ό,τι υπάρχει κάτω από το δέρμα.

Μύθος #6: Η ορθοστασία προκαλεί κιρσούς

Υπάρχουν πολλές εργασίες που απαιτούν πολύωρη ορθοστασία κατά τη διάρκεια της ημέρας όπως, δάσκαλοι, σερβιτόροι, αεροσυνοδοί,κλπ.

Ωστόσο η ορθοστασία είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν προκαλεί αυτή καθ’ αυτή κιρσούς. Αντίθετα, οι άνθρωποι που πάσχουν από κιρσούς ενοχλούνται συχνότερα από την ορθοστασία μιας και τους προκαλεί περισσότερα και πιο έντονα συμπτώματα.

Μύθος #7: Αλλαγή στον τρόπο ζωής σας δε θα κάνει κάποια διαφορά.

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής πράγματι ωφελεί αφού είναι γνωστό ότι το αυξημένο σωματικό βάρος επιδεινώνει τα φλεβικά προβλήματα και ιδίως τους κιρσούς.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η ρύθμιση του βάρους από την άλλη, μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση η άσκηση ωφελεί και μπορεί είτε να ανακουφίσει είτε ακόμα και να προλάβει την εμφάνιση κιρσών.

Μύθος #8: Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μόνη θεραπεία των κιρσών

Για πολλά χρόνια η χειρουργική επέμβαση που περιελάμβανε την αφαίρεση με χειρουργικό τρόπο και τομές της πάσχουσας φλέβας (η λεγόμενη σαφηνεκτομή), αποτελούσε τη μόνη θεραπεία των κιρσών.

Χρειαζόταν επίσης παραμονή στο νοσοκομείο για μία ή περισσότερες μέρες, ακινητοποίηση ή περιορισμένη δραστηριότητα για αρκετές μέρες ενώ απαιτούντο ράμματα, υπήρχαν ουλές και οπωσδήποτε δεν ήταν ανώδυνη.

Αυτό δεν ισχύει πλέον.

Τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας, έχουν αναπτυχθεί “ελάχιστα επεμβατικές” τεχνικές που εξασφαλίζουν την αντιμετώπιση των κιρσών χωρίς γενική αναισθησία εύκολα, γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Παρέχουν δε άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μια τέτοια μέθοδος είναι η ενδοαυλική αντιμετώπιση των κιρσών με LASER.

Μέσω μιας βελόνας και ενός καθετήρα που εισάγεται στη φλέβα που πάσχει, χορηγείται ενέργεια υπο τη μορφή laser στο εσωτερικό τοίχωμα της φλέβας προκαλώντας έτσι την σύγκλεισή της.

Έτσι η φλέβα καθίσταται ανενεργής χωρίς να αφαιρείται από το σώμα. Το ρόλο της αναλαμβάνουν άλλες υγιείς φλέβες που υπάρχουν άφθονες στον οργανισμό μας.

Άλλες παρόμοιες ενδοαυλικές μέθοδοι περιλαμβάνουν τη σύγκλειση της φλέβας που πάσχει στο πόδι με ειδική κόλα που εισάγεται μέσω ενός καθετήρα, ή με την “Μηχανο-χημική μέθοδο” όπου χορηγείται ειδική χημική ουσία που κλείνει τη φλέβα.

Η σκληροθεραπεία με αφρό αποτελεί επίσης μια σχετικά καινούργια εφαρμογή της γνωστής σκληροθεραπείας με την οποία μπορούν να αντιμετωπισθούν μεγαλύτερες φλέβες αποτελεσματικά χωρίς χειρουργείο.

Μύθος #9: Η θεραπεία των κιρσών είναι δύσκολη

Με τις πολλές πλέον θεραπευτικές τεχνικές που εφαρμόζονται όχι μόνο στο νοσοκομείο αλλά και στο Ιατρείο, η θεραπεία των κιρσών είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη απ’ότι φαντάζεστε.

Άλλωστε μετά από τις περισσότερες αν όχι όλες τις θεραπευτικές εφαρμογές, επιστρέφετε άμεσα ή πολύ σύντομα στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Μύθος #10: Οι κιρσοί ξαναεμφανίζονται

Οι κιρσοί εάν αντιμετωπισθούν σωστά και μετά από προσεκτική μελέτη και σχεδιασμό της επέμβασης  συνήθως δεν ξαναεμφανίζονται.

Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως οι άνθρωποι που πάσχουν από κιρσούς, έχουν προδιάθεση να εμφανίζουν με την πάροδο του χρόνου, νέες φλέβες στα πόδια τους.

Έτσι ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που αντιμετωπίσθηκαν μπορεί κάποια στιγμή να παρουσιάσει νέους κιρσούς.

Αυτοί όμως συνήθως αντιμετωπίζονται εύκολα και χωρίς χειρουργείο.

Εγγραφείτε στην λίστα μας!

Ενημερωθείτε για θέματα υγείας καθώς και νέα μας.

Διαβάστε επίσης:

Scroll to Top
Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Σε ποιο email μπορούμε να σας στείλουμε συμβουλές;

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Μπορούμε να σας στείλουμε το επόμενο άρθρο μας;

Θα σας στέλνουμε 1-2 emails τον μήνα με τις καλύτερες συμβουλές μας!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.