Πώς το κάπνισμα επηρεάζει την υγεία των φλεβών μας;

Eπηρεάζει το κάπνισμα την υγεία των φλεβών μας;

Μοιραστείτε
αυτό το άρθρο!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας σε καταστροφικό βαθμό.

Χιλιάδες έρευνες έχουν καταδείξει ότι το τσιγάρο αποτελεί το κυρίαρχο αίτιο για μια σειρά ασθενειών και παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο. Οι προεκτάσεις που έχει το κάπνισμα σε σχέση με την επίδραση στην υγεία μας είναι αμέτρητες.

Το τσιγάρο αυξάνει τον κίνδυνο για να αναπτυχθούν ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, καρδιακά προβλήματα, άσθμα, διαβήτης, ενώ μπορεί να είναι μία από τις βασικές αιτίες για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην περίπτωση των φλεβών, το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με το κυκλοφορικό σύστημα και έτσι, η επίδραση που έχει στη λειτουργία των φλεβών είναι καθοριστική.

Ποιες είναι οι παθήσεις στις φλέβες;

Όταν παρουσιάζεται ανωμαλία στη ροή του αίματος, οι φλέβες δυσλειτουργούν και τότε κάνουμε λόγο για παθήσεις στις φλέβες.

Οι πιο συχνές φλεβικές παθήσεις είναι οι κιρσοί, οι ευρυαγγείες και η φλεβίτιδα, οι οποίες πολλές φορές συνυπάρχουν.

Οι φλεβικές παθήσεις δημιουργούνται όταν οι βαλβίδες των φλεβών δε λειτουργούν σωστά και έτσι το αίμα παλινδρομεί, δηλαδή έχει κατεύθυνση προς τα κάτω άκρα, αντί να προωθείται προς τα πάνω, με φορά προς την καρδιά.

Ποια η σχέση φλεβικών παθήσεων και καπνίσματος;

Λόγω των χημικών τοξικών που εμπεριέχονται στο τσιγάρο, το κάπνισμα συμβάλλει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την εμφάνιση φλεβικών παθήσεων.

Με μια γκάμα πάνω από 7.000 χημικά συστατικά, τα τσιγάρα συντελούν στην εμπόδιση της ροής του αίματος και οδηγούν στην ανεπάρκεια των φλεβικών λειτουργιών.

Η νικοτίνη, ως το βασικότερο και πιο γνωστό συστατικό του τσιγάρου, δρα επιβλητικά στις φλέβες και τις φράζει, ενώ προκαλεί θρομβώσεις στο αίμα, οι οποίες είναι οι κύριες υπεύθυνες για τη δημιουργία φλεβίτιδας.

Στην περίπτωση των κιρσών αλλά και των ευρυαγγειών, το κάπνισμα, εκτός από τον περιορισμό στο κυκλοφορικό σύστημα, προκαλεί και στένωση στα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας το ρίσκο για την εμφάνιση των παθήσεων.

Όσο πιο πολύ καπνίζουμε, τόσο περισσότερο εμποδίζουμε τη σωστή λειτουργία των φλεβών, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της πάθησης.

Οι επίδραση στην υγεία μας μέσα από την ανωμαλία ροής του αίματος και κατ’ επέκταση των φλεβικών δυσλειτουργιών, έχουν πολύ μεγαλύτερη έκταση.

Στις περιπτώσεις που οι φλεβικές παθήσεις δεν αντιμετωπιστούν, η ροή του αίματος στην καρδιά υπολειτουργεί και αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεβικά έλκη, καθώς και να έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα 7.000 συστατικά του τσιγάρου μπορούν να εισχωρήσουν στον οργανισμό μας μέσα από το παθητικό κάπνισμα, το οποίο επίσης μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας.

Εγγραφείτε στην λίστα μας!

Ενημερωθείτε για θέματα υγείας καθώς και νέα μας.

Διαβάστε επίσης:

Scroll to Top
Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Σε ποιο email μπορούμε να σας στείλουμε συμβουλές;

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Μπορούμε να σας στείλουμε το επόμενο άρθρο μας;

Θα σας στέλνουμε 1-2 emails τον μήνα με τις καλύτερες συμβουλές μας!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.