Πως να αντιμετωπίσω καλύτερα την Φλεβική Ανεπάρκεια το καλοκαίρι;

Πως να αντιμετωπίσω καλύτερα την Φλεβική Ανεπάρκεια το καλοκαίρι;

Μοιραστείτε
αυτό το άρθρο!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Πώς να αντιμετωπίσω καλύτερα τη φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι οι φλέβες στα πόδια και τα χέρια μας θα έχετε παρατηρήσει ότι γίνονται πιο εμφανείς, ειδικά όταν ασκούμε πίεση κάνοντας κάποια δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φλέβες διαστέλλονται (διευρύνονται) από την υψηλή θερμοκρασία της εποχής, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται όσοι πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια.

Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επιδεινώσει τους κιρσούς

Ο ήλιος δεν προκαλεί κιρσούς ή ευρυαγγείες, μπορεί όμως να τους επιδεινώσει, εξαιτίας της μείωσης της υγρασίας που προκαλείται από τις ακτίνες UV στα ανώτερα στρώματα του δέρματος. Η μειωμένη ελαστικότητα στο δέρμα επιδρά στις αδύναμες φλέβες, επιδεινώνοντας την κυκλοφορία του αίματος ακόμη περισσότερο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να επιδεινώνονται τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας, όπως είναι ο πόνος, η καυσαλγία, το οίδημα, η φαγούρα και οι κράμπες, δημιουργώντας μια δυσάρεστη κατάσταση για τον πάσχοντα, που χαρακτηρίζεται από αδυναμία ορθοστασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και από ανήσυχο ύπνο το βράδυ.

Τι μπορείτε να κάνετε όμως για να αποφύγετε αυτές τις «παρενέργειες», που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αν έχετε φλεβική ανεπάρκεια;

Αυτονόητα, αν έχετε κιρσούς, θα πρέπει να αποφεύγετε την (υπερβολική) έκθεση στο ήλιο, να φοράτε αντηλιακό και να παραμένετε ενυδατωμένοι! Πιο συγκεκριμένα:

  • Παραμείνετε δροσεροί: Αν πάσχετε από φλεβική ανεπάρκεια, τότε θα πρέπει να διατηρείτε το σώμα σας όσο πιο δροσερό γίνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αποφεύγοντας τις συνθήκες εκείνες που μπορεί να σας επιβαρύνουν, όπως μπορεί να είναι η πολύωρη παραμονή σε εξωτερικό ή μη κλιματιζόμενο χώρο, ή η ένδυση στενών ρούχων.
  • Ασκηθείτε για να κυκλοφορεί το αίμα: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρείτε φυσιολογική κυκλοφορία αίματος και να προλαμβάνετε τη διαστολή των φλεβών, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι το κολύμπι. Ως άσκηση χαμηλού αντίκτυπου, που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και τον μυικό πόνο των ποδιών, αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς, το κολύμπι βοηθάει τους μύες του κάτω και του πάνω μέρος του σώματος να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και τους πνεύμονες. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα λόγω απόστασης από τη θάλασσα, υπάρχει η εναλλακτική του βραδινού περπατήματος ή του ποδηλάτου!
  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι: Διατηρώντας το σώμα σας επαρκώς ενυδατωμένο το βοηθάτε να έχει καλύτερη κυκλοφορία αίματος, να επουλώνει τα τραύματα πιο γρήγορα και να έχει πιο υγιές δέρμα. Όλοι πρέπει να προσέχουμε ώστε να παραμένουμε ενυδατωμένοι το καλοκαίρι. Όμως, όσοι έχουν φλεβική ανεπάρκεια, θα πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με κατανάλωση άφθονου νερού, με κατάλληλη διατροφή και με κατανάλωση χυμών.
  • Αποφύγετε τα τακούνια! Προτιμήστε τα στρωτά πέδιλα, σε σχέση με τα ψηλά τακούνια που εμποδίζουν τους μύες της γάμπας από το να ωθούν το αίμα από το πόδια. Με τον τρόπο αυτό, πετυχαίνετε εκτός από καλύτερη κυκλοφορία αίματος, και πιο γυμνασμένες γάμπες!
  • Να θυμάστε τα βασικά: Γνωρίζετε ήδη πόσο απαραίτητη είναι η χρήση του αντιηλιακού, ειδικά του καλοκαιρινούς μήνες. Να το εφαρμόζετε άφθονο όχι μόνο στα πόδια σας, αλλά και στο πρόσωπο και τη μύτη, όπου το λεπτότερο δέρμα είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση ευρυαγγειών· να φοράτε άνετα ρούχα που να σας προσφέρουν προστασία και να αναζητάτε σκιά αν χρειαστεί να παραμείνετε σε εξωτερικό χώρο για κάποια ώρα.

Εγγραφείτε στην λίστα μας!

Ενημερωθείτε για θέματα υγείας καθώς και νέα μας.

Διαβάστε επίσης:

Scroll to Top
Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Σε ποιο email μπορούμε να σας στείλουμε συμβουλές;

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Μπορούμε να σας στείλουμε το επόμενο άρθρο μας;

Θα σας στέλνουμε 1-2 emails τον μήνα με τις καλύτερες συμβουλές μας!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.