Ευρυαγγείες: Πως θα τις “σβήσετε”

“Σβήστε” τις ευρυαγγείες

Μοιραστείτε
αυτό το άρθρο!

Βλέπετε τα πόδια σας και αισθάνεστε ότι κάποια αόρατη “αράχνη” ζωγράφισε τον ιστό της πάνω τους;

Νομίζετε ότι όλοι κοιτούν τις κόκκινες γραμμούλες στα πόδια σας και πανικοβάλεστε στην ιδέα ότι μπορεί να γεμίσουν από αυτές;

Πιστεύετε ότι μόνο εσείς έχετε τόσο “άσχημα” πόδια όσο καλλίγραμμα και αν είναι;

Καιρός να γνωρίσουμε τις ευρυαγγείες.

Μια πάθηση τόσο κοινή (που δείχνει προτίμηση όμως στις γυναίκες) όσο και αποτελεσματικά αντιμετωπίσημη.

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες ή τηλαγγειεκτασίες όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία (αναφερόμενες και ως “σπασμένα αγγεία”) είναι μικρά διατεταμένα αγγεία που διακρίνονται σαν τριχοειδείς μπλέ ή κόκκινες γραμμές στην επιφάνεια του δέρματος.

Τα επιφανειακά αυτά αγγεία μπορεί να έχουν διάμετρο από 0.1 έως και 1 χιλιοστό και αποτελούνται κυρίως από φλεβίδια και τριχοειδή αγγεία.

Συναντώνται σε διάφορα σημεία του σώματος καθώς και στο πρόσωπο αλλά η συνηθέστερη εντόπισή τους είναι στα πόδια, τόσο στις γάμπες όσο και στους μηρούς.

Η μορφολογία τους ποικίλει και μπορεί να είναι διάχυτες, γραμμοειδείς, αραχνοειδείς, στικτές ή να παρουσιάζουν συρρέουσα μορφή.

Η πάθηση είναι αρκετά συχνή ώστε περισσότερες από τις μισές Ελληνίδες έχουν ευρυαγγείες, ενώ εμφανίζονται 2-3 φορές συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Που οφείλονται;

Στις περισσότερες φορές υπάρχει κληρονομική προδιάθεση αλλά μπορεί επίσης να ευθύνονται και η χρήση κορτικοειδών φαρμάκων ή οι ορμονικές μεταβολές που παρατηρούνται στην εφηβεία ή ακόμα και στην εμμηνόπαυση.

Η εγκυμοσύνη επίσης, λόγω τόσο των ορμονικών αλλαγών όσο και της αυξημένης φλεβικής πίεσης στα πόδια, μπορεί να προδιαθέτει σε εμφάνιση ευρυαγγειών.

Η πολύωρη ορθοστασία ή η καθιστική ζωή καθώς και η έλλειψη σωματικής άσκησης ή το αυξημένο σωματικό βάρος αποτελούν παράγοντες που μπορεί να επιδεινώνουν ή και να προκαλούν τη δημιουργία νέων ευρυαγγειών.

Τι συμπτώματα προκαλούν;

Οι ευρυαγγείες σαν μεμονωμένη πάθηση, γενικά δεν προκαλούν αξιόλογα συμπτώματα.

Σε μερικές περιπτώσεις όμως μεγάλων ή με συρρέουσα μορφή ευρυαγγειών, μπορεί να εμφανισθούν συμπτώματα όπως κάψιμο, ήπιο μούδιασμα, “τσιμπήματα”, ήπιο άλγος  ενώ εάν συνυπάρχει και ανεπάρκεια των μεγαλύτερων φλεβών εκτός των παραπάνω μπορεί να παρατηρηθεί και οίδημα στα πόδια, αίσθημα βάρους, και πόνος.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως παρόλο ότι οι ευρυαγγείες συνιστούν το πρώτο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας, αποτελούν κυρίως ένα αισθητικό πρόβλημα ιδίως για τις γυναίκες.

Πως μπορώ να τις “εξαφανίσω”;

Όσο δύσκολη και αν φαίνεται η αντιμετώπιση των ευρυαγγειών τόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι.

Προϋπόθεση για αυτό είναι η ακριβής διάγνωση και η ορθή εφαρμογή των σωστών θεραπειών.

Η κύρια μέθοδος με την οποία αντιμετωπίζονται συνήθως οι ευρυαγγείες είναι η σκληροθεραπεία.

Αποτελεί μια καλά δοκιμασμένη θεραπεία που συνοδεύεται απο άριστα αποτελέσματα με εξαιρετικά μικρό ποσοστό επιπλοκών όταν εφαρμόζεται σωστά.

Εξέλιξη της σκληροθεραπείας αποτελεί η μικροσκληροθεραπεία.

Κατ’ αυτήν, με πολύ μικρές ενέσεις και με εξαιρετικά λεπτή βελόνα εγχύεται ένα ειδικό φάρμακο μέσα στις διατεταμένες ευρυαγγείες που προκαλεί έναν ερεθισμό στο εσωτερικό τοίχωμα των φλεβών.

Με μια εξωτερικά εφαρμοζόμενη πίεση πάνω από το σημείο της παρακέντησης προκαλείται η σύγκλειση του τοιχώματος της παθολογικά διατεταμένης φλέβας που είναι και ο σκοπός της σκληροθεραπείας.

Σταδιακά, η ευρυαγγεία απορροφάται ενώ το αίμα παροχετεύεται από πολυάριθμες άλλες φυσιολογικές φλέβες.

Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται διαδοχικά σε διάφορα σημεία των ποδιών που έχουνευρυαγγείες.

Η θεραπεία γίνεται σε συνεδρίες που απέχουν μερικές μέρες η μία από την άλλη, ενώ το τελικό αποτέλεσμα αναδεικνύεται σε 1 με 2 μήνες.

Συνήθως απαιτούνται 2-6 συνεδρίες αν και ο αριθμός τους εξαρτάται από τον αριθμό και το μέγεθος των ευρυαγγειών.

Η σκληροθεραπεία μπορεί να “εξαφανίσει” τις ευρυαγγείες σε ποσοστό 70-95% το αποτέλεσμα της οποίας είναι έντονα εμφανές στα πόδια.

Η εφαρμογή των Laser που προκαλούν επιλεκτική φωτοθερμόλυση αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και συνήθως χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία μετά την μικροσκληροθεραπεία.

Με τις παραπάνω θεραπείες τόσο η κινητοποίηση όσο και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση.

Θα εμφανισθούν ξανά στο μέλλον;

Οι ευρυαγγείες που “κλείνουν” δεν επανεμφανίζονται και η απορρόφησή τους από το σώμα είναι οριστική.

Συνήθως όμως επειδή οι παράγοντες που τις προκαλούν παραμένουν, μπορεί να εμφανισθούν νέες σε διαφορετικές ή παραπλήσιες θέσεις.

Οι ευρυαγγείες αυτές μπορούν να αντιμετωπισθούν εξίσου αποτελεσματικά με 1-2 συμπληρωματικες συνεδρίες καθε 3-4 χρόνια ώστε να διατηρείται ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα των ποδιών.

Τί να προσέχετε!

  • Χρησιμοποιείτε πάντα υψηλή αντηλιακή προστασία κάτω από τον ήλιο.
  • Αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική θέση.
  • Ακολουθήστε συστηματική άσκηση που τονώνει την κυκλοφορία του αίματος
  • Αποφύγετε τα περιττά κιλά και ιδίως το υπερβολικό βάρος σώματος.
  • Ανακουφίζετε τα πόδια σας ανασηκώνοντάς τα συχνά.
  • Μην χρησιμοποιείτε πολύ ψηλά τακούνια συνεχώς που καταπονούν τους μυς της γάμπας και δυσχεραίνουν την κυκλοφορία του αίματος.
  • Χρησιμοποιείτε άλλους τρόπους αποτρίχωσης στα πόδια σας από το κερί.

Εγγραφείτε στην λίστα μας!

Ενημερωθείτε για θέματα υγείας καθώς και νέα μας.

Διαβάστε επίσης:

κιρσοί και θρόμβωση

Κιρσοί και Θρόμβωση: Πώς συνδέονται;

Κιρσοί και Θρόμβωση: Πώς συνδέονται; Οι κιρσοί και η θρόμβωση είναι δύο φλεβικές παθήσεις που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα. Παρόλο που είναι διαφορετικές καταστάσεις, η μία

κιρσοί και ευρυαγγείες

Κιρσοί και ευρυαγγείες: Πώς δημιουργούνται;

Κιρσοί και ευρυαγγείες: Πώς δημιουργούνται; Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες αποτελούν κοινές παθήσεις του φλεβικού συστήματος που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Παρότι πολλοί τις αντιλαμβάνονται ως αισθητικό πρόβλημα, στην πραγματικότητα

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Σε ποιο email μπορούμε να σας στείλουμε συμβουλές;

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Μπορούμε να σας στείλουμε το επόμενο άρθρο μας;

Θα σας στέλνουμε 1-2 emails τον μήνα με τις καλύτερες συμβουλές μας!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.