Χρόνια φλεβική νόσος: Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Χρόνια φλεβική νόσος: Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Μοιραστείτε
αυτό το άρθρο!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Η χρόνια φλεβική νόσος αποτελεί μία ανωμαλία στη λειτουργία του φλεβικού συστήματος, η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια των βαλβίδων. Είναι μία αλληλουχία αλλοιώσεων που συμβαίνουν στα κάτω άκρα, όταν οι φλέβες δεν επαναφέρουν σωστά το αίμα στην καρδιά. Αποτελεί μία χρόνια και εξελικτική νόσο της οποίας τα συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από το αρχικό στάδιο.

Συμπτώματα:

Τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό ωστόσο δεν μας επιτρέπει να τα αμελήσουμε κατά τους χειμερινούς μήνες. Για τον λόγο αυτό συστήνεται η αντιμετώπιση της νόσου όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου τα συμπτώματα είναι πιο έντονα αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της χρόνιας φλεβικής νόσου είναι τα πρησμένα πόδια με αίσθημα βάρους και πόνου. Το χειμώνα τα συμπτώματα αυτά είναι εμφανή σε μικρότερο βαθμό αλλά με την πάροδο των ετών το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί.

Η συγκεκριμένη νόσος σχετίζεται άμεσα με την καθημερινότητα των ασθενών. Τα άτομα τα οποία κατά την εργασία τους είναι για πολύ ώρα όρθια ή καθιστά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτή τη νόσο.

Σε όλα τα στάδια της εξέλιξης της νόσου απαιτείται αγωγή, τόσο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων όσο και για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Εάν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ο ασθενής μπορεί μελλοντικά να εμφανίσει φλεβικά έλκη τα οποία αλλοιώνουν την ποιότητα του δέρματος αλλά και θρομβοφλεβίτιδα.

Η συγκεκριμένη νόσος χρειάζεται έναν υγιή τρόπο ζωής ο οποίος θα περιλαμβάνει σωστή διατροφή και καθημερινή άθληση. Οι βλαβερές διατροφικές συνήθειες αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα καταπόνησης για τις φλέβες και τις αρτηρίες. Η καλύτερη άθληση για τα πόδια είναι αυτή που δυναμώνει τους μύες, χωρίς να καταπονεί το φλεβικό σύστημα όπως για παράδειγμα η κολύμβηση ή το χαλαρό τρέξιμο.

Αντιμετώπιση:

Για την αντιμετώπιση της φλεβικής νόσου ενδέχεται να χρειαστούν ιατρικές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα η σκληροθεραπεία, η χειρουργική αντιμετώπιση ή η αντιμετώπιση με laser. Η σκληροθεραπεία είναι μία συχνή και αποτελεσματική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής νόσου. Αντίθετα, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μία παραδοσιακή μέθοδο όπου με το πέρασμα του χρόνου χρησιμοποιείται σε μικρότερο βαθμό.  Η αντιμετώπιση με laser αποτελεί τη νέα μέθοδο αντιμετώπισης που έχει άμεσα αποτελέσματα και ο ασθενής επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός μετά από την κλινική εξέταση που θα κάνει θα συμβουλεύσει τον ασθενή για την θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσει ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης.

Εγγραφείτε στην λίστα μας!

Ενημερωθείτε για θέματα υγείας καθώς και νέα μας.

Διαβάστε επίσης:

Scroll to Top
Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Σε ποιο email μπορούμε να σας στείλουμε συμβουλές;

Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Λαμπίδης Κωνσταντίνος

Μπορούμε να σας στείλουμε το επόμενο άρθρο μας;

Θα σας στέλνουμε 1-2 emails τον μήνα με τις καλύτερες συμβουλές μας!

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.