Αρτηριοφλεβικό Μόσχευμα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Vein Therapy

Με περισσότερες από 5.185 επιτυχείς επεμβάσεις και περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας ο αγγειοχειρουργός Dr. Κωνσταντίνος Λαμπίδης και η ομάδα του σας εγγυάται ένα άρτιο κλινικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Δείτε εδώ βίντεο μαρτυρίες από ασθενείς που μας εμπιστεύτηκαν.

Ενότητες

Τι είναι το αρτηριοφλεβικό μόσχευμα;

Όταν χρειάζεται αιμοκάθαρση και δεν μπορεί να γίνει φίστουλα, τότε διερευνούμε την πιθανότητα να τοποθετήσουμε ένα μόσχευμα, συνήθως στο χέρι του ασθενούς, ώστε η αιμοκάθαρση να διενεργείται από αυτό.

Το μόσχευμα είναι ένας ανθεκτικός και εύκαμπτος συνθετικός σωλήνας που εμφυτεύεται από τον ειδικό αγγειοχειρουργό κάτω από το δέρμα του ασθενή στο χέρι ή σπανιότερα στο πόδι του.

Αρτηριακό Μόσχευμα

Το ένα άκρο του σωλήνα ενώνεται με μια αρτηρία (που θα του παρέχει αίμα), ενώ το άλλο άκρο με μια κατάλληλα μεγάλη φλέβα (στην οποία θα επιστρέφει το αίμα).

Το μόσχευμα μπορεί να τοποθετηθεί είτε κάτω από τον αγκώνα στην μπροστινή επιφάνεια του χεριού, είτε πάνω από τον αγκώνα προς την μασχάλη.

Σε κάθε περίπτωση το σημείο που θα τοποθετηθεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι η ύπαρξη κατάλληλων αγγείων (αρτηρία και φλέβα).

Γενικά πάντως όταν υπάρχει δυνατότητα επιλέγουμε να τοποθετούμε το μόσχευμα πρώτα περιφερικά –κάτω από τον αγκώνα- και όταν αυτό «χαλάσει» τότε τοποθετούμε νέο μόσχευμα κεντρικότερα –προς την μασχάλη.

Ένα μόσχευμα τοποθετείται στο χέρι ή στο πόδι με μια διαμόρφωση καμπύλης ώστε να εξασφαλίζεται περισσότερο μήκος του μοσχεύματος που θα μπορεί να παρακεντηθεί, ενώ άλλοτε, σπανιότερα, επιλέγεται η τοποθέτησή του σε ευθεία.

«Έχω κλείσει ένα χρόνο από την επέμβαση είμαι πολύ ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα. Σας συστήνω το ιατρό ανεπιφύλακτα γιατί είναι άριστος επιστήμονας και καλός άνθρωπος. Σας ευχαριστώ ιατρέ.»

Πως τοποθετείται το μόσχευμα;

Η τοποθέτηση μοσχεύματος για αιμοκάθαρση γίνεται με χειρουργικό τρόπο.

Ο αγγειοχειρουργός θα επιλέξει το κατάλληλο σημείο που θα πρέπει να τοποθετηθεί το μόσχευμα και σε συνεννόηση με εσάς θα προβεί στην χειρουργική επέμβαση.

Αυτή περιλαμβάνει την διενέργεια μιας μικρής τομής στο δέρμα από όπου ανευρίσκεται η κατάλληλη αρτηρία που θα τροφοδοτήσει το μόσχευμα με αίμα.

Ακολούθως γίνεται μια δεύτερη μικρή τομή για την ανεύρεση της κατάλληλης φλέβας που θα δεχθεί το αίμα από το μόσχευμα.

Πολλές φορές, ανάλογα με την θέση που θα τοποθετηθεί, χρειάζεται να γίνει μία μόνο τομή ώστε να εντοπισθούν και τα δύο αυτά αγγεία.

Στη συνέχεια τοποθετείται το μόσχευμα κάτω από το δέρμα (υποδόρια) και ενώνεται με συρραφή προς την αρτηρία και τη φλέβα που έχουν ετοιμαστεί κατάλληλα.

Σαν αποτέλεσμα, μια ικανή ποσότητα αίματος που ρέει στην αρτηρία, εκτρέπεται προς το μόσχευμα δημιουργώντας μια ροή αίματος μέσα σε αυτό.

Το αίμα αυτό τελικά απορρέει προς την φλέβα με την οποία είναι ενωμένο
το μόχευμα ακολουθώντας πλέον πορεία προς την καρδιά.

Η επέμβαση ολοκληρώνεται με την κατάλληλη συρραφή των τομών στο δέρμα του ασθενούς.

Ο αναισθησιολόγος θα φροντίσει ώστε να μην αισθανθείτε καθόλου πόνο ενώ δεν χρειάζεται συνήθως γενική νάρκωση.

Μετά το χειρουργείο θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του αγγειοχειρουργού σχετικά με την καθαριότητα της περιοχής και τον χρόνο αφαίρεσης των ραμμάτων –εάν
υπάρχουν.

Aγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαμπίδης

“Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εμφύτευση του μοσχεύματος ώστε αυτό να μην τοποθετηθεί πολύ βαθιά κάτω από το δέρμα, που θα καθιστά δύσκολη την παρακέντησή του, αλλά ούτε και υπερβολικά επιφανειακά ώστε να διαβρώσει το δέρμα. Επιπλέον η πορεία του θα πρέπει να είναι ομαλή χωρίς απότομες συγκάμψεις και εύκολα προσβάσιμη ώστε να επιτρέπει την εύκολη και ασφαλή παρακέντησή του από τους νοσηλευτές.”

- Dr. Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Πως λειτουργεί το μόσχευμα;

Αφού ωριμάσει το μόσχευμα (σε 2-4 εβδομάδες), κάθε φορά που θα έχετε συνεδρία αιμοκάθαρσης οι νοσηλευτές θα τοποθετούν σε αυτό (μέσω του δέρματός σας) δύο βελόνες που συνδέονται με λεπτά σωληνάκια με το μηχάνημα του «τεχνητού νεφρού».

Η μία βελόνα λαμβάνοντας το αίμα από το μόσχευμα τροφοδοτεί τον «τεχνητό νεφρό».

Εκεί το αίμα αφού περάσει από ειδικά φίλτρα διηθείται, απομακρύνοντας έτσι όλες τις τοξικές
ουσίες που περιέχει.

Το καθαρό πλέον αίμα επιστρέφεται μέσω της δεύτερης βελόνας πίσω στο μόσχευμα και από εκεί στον υπόλοιπο οργανισμό για να ακολουθήσει την φυσιολογική του πορεία.

Ποια πλεονεκτήματα έχουν τα μοσχεύματα;

Δώστε μόνιμη λύση στο πρόβλημά σας.

Προγραμματίστε μία επίσκεψη μαζί μας!

Δείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες που μπορείτε να μας επισκεφθείτε.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.